Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokraterna kan bli vågmästare

Artikel 6 av 74
Val 2010
Visa alla artiklar

Det var turbulent kring de två budgetarna som presenterades vid kommunstyrelsens möte i slutet av maj.

Annons

Det var på tisdagen den 25 maj som Alliansen - Centerpartiet, Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna - presenterade sin budget på mötet. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet lade också fram ett gemensamt budgetförslag. Men varken Alliansen eller Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har majoritet.

Just nu är det upp till de fyra ledamöterna som representerar Lokala partiet, LP, och den politiska vilden, Robert Forslund (S), att bestämma hur de ska rösta.

- Det har uppstått en skilsmässa inom kommunen. De borgerliga vill gå fram för sig själva, säger partisekreteraren Kurt Rickard Lindgren (LP).

Han anser att antingen Alliansen eller det röda blocket borde ha invigt Lokala partiet i sina budgetplaner.

- Vi är föraktade som parti. Vi är sårade över det här. I synnerhet eftersom de behöver ha våra röster för att vinna, säger han.

Hur Lokala partiet kommer att rösta i kommunfullmäktige är inte bestämt. Men, enligt Kurt Rickard Lindgren, finns det några alternativ som partiet funderar på:

- Lokala partiet och Robert Forslund lägger ner sina röster. Då vinner det röda blockets förslag.Partiet lägger fram en egen budget.

- De fyra ledamöterna bestämmer själva vilket budgetalternativ de ska rösta på.                - Om alla röstar som de vill kan det innebära att Sverigedemokraterna får en vågmästarroll. Det är ingenting som Kurt Rickard Lindgren eftersträvar.

- Det är ett skrämmande alternativ och det vill jag förhindra, säger han.

Det röda blocket har tillsammans 18 mandat. Alliansen har 17. För att någon av koalitionerna ska få igenom sitt budgetförslag krävs 21 mandat.

Alliansens Marie Wilén (C) tycker att Lokala partiet ska titta på de båda budgetarna.

De ska titta på vad som stämmer bäst med deras uppfattning. SA har försökt nå Carina Schön (S) för en kommentar, men inte lyckats. I juni har Lokala partiet ett stormöte och då hoppas Kurt Rickard Lindgren att frågan ska lösas.

Alla artiklar i
Val 2010
Annons