Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill förenkla rehabilitering genom e-hälsa

Efter att åtskilliga gånger ha rynkat pannan över krångliga rehabövningar, kom Henrik Tallroth och JoAnna Bäck fram till att övningarna måste förenklas.

Annons
Trafikläraren JoAnna Bäck och it-samordnaren Henrik Tallroth har tillsammans utvecklat Träningskick, en digital produkt som ska effektivisera rehabträning.

Huddungebördige IT-samordnaren Henrik Tallroth och trafikläraren JoAnna Bäck träffades i Sala under en körlektion. De delade med sig av sina erfarenheter av sjukgymnastik och var överens om att övningarnas utformning borde förenklas.

Nu har de med hjälp av en fysioterapeut utvecklat och lanserat det digitala verktyget Träningskick.

Idén går ut på att patienten ska kunna se sina övningar visuellt genom filmklipp i stället för att få instruktioner i pappersformat.

– Som patient loggar du in på hemsidan och ser de övningar din sjukgymnast har valt ut för just dig. Du kan då klicka på din övning och få se ett videoklipp på hur den ska utföras. Svårare än så är det inte, säger JoAnna Bäck.

De är båda övertygade om att produkten är kostnadseffektiv genom att patienten kan göra fler övningar hemma och minska återbesöken.

– På sikt ger det en möjlighet för landstinget att kunna minska vårdköerna och ta in fler nya patienter, säger Henrik Tallroth.

Tanken är att filmbiblioteket av övningar ska växa med hjälp av användarna.

– Vi utgår från vad fysioterapeuterna vill ha. Om de saknar någon övning så lägger vi till den, säger JoAnna Bäck.

Mer läsning

Annons