Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

 Amputerad efter missad blodpropp

Artikel 1 av 4
Yvonne Eriksson har amputerat benet
Visa alla artiklar

Värken i foten och den svarta fläcken som spred sig var allt annat än gikt. Yvonne Eriksson undrar hur vården kunde missa hennes blodproppar två gånger.

Det var sommaren 2013 som det började. Yvonne Eriksson hade åkt till Tällberg i Dalarna för att sälja sina alster på en hantverksmässa, men så började stortån värka.

– Jag hade så fruktansvärt ont och låg och masserade foten om nätterna, berättar hon.

Till slut fick hennes man Mats och hans kompis hämta henne för hon kunde inte köra själv. Yvonne besökte då vårdcentralen.

– Läkaren tittade på tån men tog knappt i mig. Läkaren sade att det var gikt. Jag gick därifrån men var inte nöjd.

Yvonne tyckte att det var märkligt att foten släpade efter när hon gick ner till postlådan, och att hon fick lyfta benet när hon skulle uppför trappan.

Det blev åter ett besök på vårdcentralen där en annan läkare konstaterade samma sak; det var gikt.

Stortån började nu bli svart och när Yvonne besökte en tredje läkare på samma vårdcentral tog det till sist skruv.

– ”Den där foten ska till kärlkirurgen direkt!” sade han, berättar Yvonne Eriksson.

När hon sedan kom till Västerås sjukhus upptäcktes två blodproppar i benet, och trots operation gick det inte att göra mer. Den 2 februari i år fick Yvonne veta att det skulle bli en akut operation. Dagen efter amputerades benet nedanför knävecket. I dag är Yvonne besviken på de två första läkarna.

– Jag sade till de i Västerås att jag är så bitter på dem! En propp i ljumsken och en i knävecket gick jag med och ingen av läkarna tog blodtryck! De har ju bara behövt titta med stetoskop och kolla fotleden på mig så har de upptäckt att jag inte hade någon puls, säger hon.

Patientnämnden ser nu över hennes ärende.

Julia Blomgren