Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amputerade Yvonne får nej till parkeringstillstånd

Artikel 2 av 4
Yvonne Eriksson har amputerat benet
Visa alla artiklar

Yvonne Eriksson tvingades amputera en del av benet tidigare i år. När hon sökte parkeringstillstånd för rörelsehindrade fick hon avslag. Nu tvingas hon söka på nytt och kommunen kräver nytt läkarintyg trots att det tidigare bara är några månader gammalt.

Efter en vårdmiss där två läkare missade att Yvonne Eriksson hade två blodproppar tvingades hon amputera sitt ben i februari tidigare i år. Efter operationen väntade lång rehabilitering. Först satt hon i rullstol men har nu fått en protes på benet som hon tar sig fram på.

Som nyopererad var Yvonne beroende av att någon körde henne och det var då hon ansökte om parkeringstillståndet. Men av Sala kommun blev det nobben med hänvisningen att chauffören kunde släppa av henne utanför exempelvis butiken.

Nu har hon skaffat en egen handikappanpassad bil som gör att hon kan köra själv. Men eftersom hon har svårt att ta sig ur bilen och gå långa sträckor är hon beroende av ett parkeringstillstånd.

– Jag har problem att ta mig ur bilen på trånga parkeringar eftersom jag inte kan böja på benet där jag har protes, berättar Yvonne.

När Yvonne då ansökte på nytt om ett parkeringstillstånd hos kommun fick hon till svar att hon måste skaffa ett nytt läkarintyg, trots att det skulle ge samma läkarutlåtande som det första.

– Jag fick till svar att jag har två alternativ – antingen skaffa ett nytt läkarintyg för 500 kronor eller så fick jag vara utan, säger Yvonne Eriksson.

Rune Wåhlin arbetar som handläggare för parkeringstillstånden på Sala kommun, säger att problemet var att hennes gamla läkarintyg är arkiverat.

– Jag vill bara kommenterar generellt och inte enskilda fall, men om ansökan tidigare varit för att vara passagerare då är det läkarintyget anpassat för det. Söker man sen som förare så kan det vara bra att få in ett nytt läkarintyg för de nya förutsättningarna, säger Rune Wåhlin.

För Yvonne Eriksson var beskedet ett hårt slag.

– Först alla operationer och att förlora en del av sig själv. Sen få det här bemötandet ifrån kommunen. Jag bröt ihop fullständigt.

Nu måste Yvonne Eriksson betala 500 kronor för ett nytt läkarintyg där det står precis samma sak. Ska det vara nödvändigt?

– I det här fallet var problemet att jag inte visste när ansökan inkommit och fick inte heller veta det i telefonsamtalet som vi hade, så det vart en liten miss i kommunikationen, säger Rune Wåhlin.

Rune Wåhlin säger till SA att med tanke på att ansökningarna inkommit under så kort tid så kunde ärendet ha behandlades annorlunda.

– Generellt när ett läkarintyg är så färskt så skulle man kunna använda sig av det, säger Rune Wåhlin.

Camilla Bengtsson