Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ändrad position sinkade brandmän

Bristfällig lägesbild och stora svårigheter i samordningen av resurser bidrog till att sommarens stora skogsbrand i Västmanland utvecklades på ett sätt som man inte sett vid tidigare skogsbränder i Sverige.

Utredningen kring den första tiden av sommarens stora skogsbrand – där en person omkom, ett 30-tal fastigheter förstördes och nästan 14000 hektar skog drabbades – är klar.

”Bristfällig lägesbild och

stora svårigheter i samordningen av resurser bidrar till att branden under de första dygnen utvecklas på ett sätt man inte tidigare sett i Sverige”, skriver utredarna i sin sammanfattning.

I utredningen tas det även upp att prioritering av helikoptrar för skogsbrandsläckning ur ett nationellt perspektiv fortfarande saknar lösning. ”Ett enhetligt nationellt ledningssystem är kanske något för Sverige att ta till sig”, står det i sammanfattningen.

Det var en skogsmaskinförare som arbetade med att markbereda ett kalhygge nordost om Seglingsberg som ringde 112 när han upptäckte att det brann på en cirka 30x30 meter stor yta bakom maskinen.

Brandbekämpningen försenades på grund av att en SOS-operatör strax efter larmet satte ut en ny position för branden – det var vid en vändplan cirka 500 meter från den första och riktiga positionen. Misstaget upptäcktes på SOS-centralen först efter cirka en halvtimme.