Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ann Z Allan skrev bok om sin mamma

Som lärare under flera decennier i Östervåla är Märta Ludvigsson ett känt namn i bygden. Nu har hennes dotter skrivit en bok om sin mamma och hennes demens. En bok som också vill ge tröst och kunskap när man drabbas av att en anhörigs personligheter successivt förändras.

Framlidna Märta och Waldemar Ludvigsson är välkända namn i Östervåla. Märta Ludvigsson som lärare och Waldemar Ludvigsson som lokalredaktör på Sala Allehanda. Nu har dottern Ann Z Allan, numera boende på Lidingö, skrivit en bok om sin mor Märta med titeln ”Jag såg något i dina ögon, mamma”.

Det är tyst i biblioteket när Ann Allan läser ur sin bok om sin älskade mamma Märta och berättar om det första tecknet på sin mammas demens.

- Det var den där annandagen år 2002 jag skall berätta om. Vi kom till dig och drack kaffe och satt och pratade, och allt var som vanligt. Men så inträffade något. Jag hade tagit på mig min kappa och stod lutad mot dörrposten mellan hallen och vardagsrummet, då jag plötsligt såg något märkligt i dina ögon.

Nu snart tio år efter hennes död berättar hon öppenhjärtigt och ärligt i sin bok om sina upplevelser under sin mammas sista år som helt kom att förändra hennes personlighet. Boken, som har fått stor uppmärksamhet i både tidningar, tv och radio, vill ge tröst, men också kunskap om att bemöta dementa. I förordet till boken skriver författaren:

”Jag delar med mig av min kunskap och mina erfarenheter. Jag bjuder på mina känslor, mina misstag och min inblick”.