Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anrikt företag flyttade till Sala

Traktorcentralen har upphört. I stället har Runhällens maskin AB flyttat in i lokalerna på Fridhem. Det blev en rivstart med flytt mitt i vårbruket.

Traktorcentralen bildades i Enköping 1961. Företaget etablerade sig i Sala 1968 och 1973 flyttade de in på Fridhemsgatan 5.

Sedan den 2 maj är det dock nya skyltar på Fridhemsgatan 5, för det är Runhällens maskin AB som har flyttat in i lokalerna.

– Det blev en rivstart då det blev mitt i vårbruket. Men nu har vi fått mer ändamålsenliga lokaler med ett bra läge, säger Anders Larsson.

Han äger, tillsammans med brodern Torgny Larsson, Runhällens maskin AB.

LÄS OCKSÅ:  Många nöjda – men det blev ingen publiksuccé

Det är ett anrikt företag som tidigare hade sin verksamhet i Runhällen.

– Det var farsan, Valter Larsson, som startade reparationsverkstad 1952. Jag och Torgny tog över firman 1979 – samtidigt bildade vi Runhällens maskin AB, säger Anders Larsson.

Företaget säljer, servar och reparerar lantbruksmaskiner. De är återförsäljare av märkena Deutz-Fahr och Kubota men servar alla märken.

– Sedan cirka 15 år servar vi även skogsmaskiner. Vi ska även börja sälja och serva Komatsus entreprenadmaskiner, säger Anders Larsson, och fortsätter:

– Traktorcentralen sålde New Holland och Case IH och för de märkena har vi fortsättningsvis service och reservdelsförsäljning.

LÄS OCKSÅ:  Traktorcentralen satsar i Sala

Sedan bröderna Larsson tog över firman för 37 år sedan har det hänt en hel del inom deras verksamhet.

– Maskinerna har blivit mer och mer avancerade. Datoriseringen och utvecklingen går fort.

Ett exempel är att maskinerna kan gps-styras, det är lite som en autopilot.

Tio personer jobbar nu på Runhällens maskin. Vid flytten följde samtliga sju anställda med från Runhällen. Dessutom jobbar två från före detta Traktorcentralen på företaget och ytterligare en person har anställts.

– Vi behöver anställa fyra till fem personer till reservdelar och verkstad.

Det har varit fullt upp sedan flytten men företaget ska ha öppet hus när det lugnat ned sig lite.

– Vi har inte bestämt dag än men det blir någon gång i juni.

En del kanske funderar på varför Traktorcentralen upphörde. Företaget sålde traktormaskinerna New Holland och Case IH. Men importören Söderberg Haak slutade importera dem och började i stället importera Deutz-Fahr. Det ledde till att Traktorcentralen slutade att sälja traktormaskiner.

Söderberg Haak förvärvade i början på året Traktorcentralen – med driftställen i Enköping, Sala, Storvik och Stora Skedvi.

Runhällens maskin AB, som jobbat med Deutz-Fahr sedan 1986, fick sedan erbjudande av Söderberg Haak om att bli ny återförsäljare och ta över verksamheten på Fridhemsgatan 5.