Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anslår 78 miljoner till de drabbade

Landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) besökte på fredagen Mellanskogs Elmia vid Ösby naturbruksgymnasium. Han berättade då om en ny satsning för de drabbade i den stora skogsbranden.

Annons

- Vid ett regeringsmöte på torsdagen beslutade vi att anslå 78 miljoner kronor i budgeten till de drabbade efter den stora skogsbranden i Västmanland, berättade Eskil Erlandsson för SA.

Han besökte mässan under ett par timmar på fredagseftermiddagen och stod i Centerpartiets monter under en timme. Han berättade då också om regeringens nya satsning och möttes då med applåder från de cirka 40 besökarna vid montern.

Av de 78 miljonerna vill de att sju miljoner ska gå till reducering av dieselskatten för maskiner som används i samband med brandbekämpningen.

- Vi har hämtat inspiration från stormen Gudrun i det fallet, säger Eskil Erlandsson.

De 71 återstående miljonerna går till Skogsstyrelsen, som sedan betalar ut pengarna.

Och de insatser som övervägs är:

* Åtgärder för upparbetning av brännved från brandskadat virke.

* Åtgärder för lagring av brandskadat virke med mera.

* Åtgärder för uppmärkning av fastighetsgränser.

* Åtgärder med anledning av skadade vägar.

* Ersättning för kostnader vid evakuering av djur med mera.

* Skyndsam hantering av underrättelser om avverkning.

*Finansiering av tillkommande uppgifter på Skogsstyrelsen, bland annat rådgivning, information inklusive kunskapssammanställning, inventering, säkerhetsarbete, övervakning av skadegörelse och arbete med skydd av område.

Pengarna anslås till budgeten och det hänger alltså på om den nuvarande regeringen får förnyat förtroende efter valet för att de 78 miljonerna i bidrag ska bli verklighet.