Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bajsanalyser visar på fler vargar i reviret

Enligt länsstyrelsens inventering i vintras fanns det en familjegrupp med minst fem vargar i Kölstareviret i Västmanland. Men det visade sig att det var betydligt fler vargar.

Annons

Ny DNA-analys från spillning visade att det rörde sig om minst 13 vargar, skriver Svensk Jakt på sin hemsida.

– Det här visar att man kan göra skillnad för inventeringsresultatet genom att samla in vargspillning, säger Daniel Mallwitz, handläggare vid länsstyrelsen.

Länsstyrelsens spårningar i Kölstareviret utanför Kolsva visade att det fanns minst fem vargar i reviret.

Eftersom det inte ingick i länsstyrelsens arbete att säkerställa hur många vargar det finns i varje revir var inventeringsarbetet över.

Från och med förra vintern pågår parallellt en spillningsinventering av varg där myndigheter och privatpersoner kan samla in vargspillning och skicka för DNA-analys.

Det kom in cirka 2 500 spillningsprover för analys, många av dem var från Kölstareviret. Analysen visade att antalet vargar var långt över länsstyrelsens beräkning.

– Vi vet att det fanns minst 13 olika vargar i Kölstareviret. Det handlar om det revirmarkerande paret samt valpar och ungvargar från minst två årskullar, säger Daniel Mallwitz.

– Det här är kanske ett extremfall, men det visar verkligen på vikten av att man skickar in vargspillning för analys om man vill ha en så korrekt bild av vargstammens storlek som möjligt, fortsätter Daniel Mallwitz.

Läs också: Ny skyddsjakt på vargen i Kolsva och Solmyra

Läs också: Ny avhandling visar – vargfrågan splittrar stad och landsbygd