Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

40-årige Daniel Bakke från Sala kommer inte att friges. I stället skall han sitta av straffet i Tunisien. Det anser den tunisiska frigivningskommittén.

Annons

När Salabon Daniel Bakke, som suttit fängslad i Tunisien sedan 2012, i våras fick totalt fem års fängelse fördelat på två olika domar, väcktes hoppet att han skulle friges och äntligen få komma hem till Sverige. Rättsprocessen hade då nått sitt slut och enligt tunisisk rättspraxis sitter en dömd fånge bara av 50 procent av straffet.

Sedan dess har både Daniel Bakke och hans familj hemma i Sala väntat på ett frigivningsbesked. Men när den tunisiska frigivningskommittén gav sitt besked i fredags var detta att Daniel Bakke skall fortsätta avtjäna sitt straff i Tunisien.

-Beskedet var tämligen oväntat. Vi hade rätt tydliga indikationer på att vi var i mål då min bror redan suttit över 75 procent av strafftiden, säger Daniels bror, Salabon Christian Franzetti.

Salabo tros sitta oskyldigt dömd i Tunisien

Glädjebeskedet: Daniel Bakke kan friges

Han påpekar att det hela är ett grovt skämt som inte på något sätt stöds av den tunisiska lagen.

-Motiveringen till beslutet att inte frige min bror är han begått ett grovt brott mot det tunisiska folket. Men det finns inget brott och inget brottsoffer. I stället luktar beslutet politik lång väg, säger Christian Franzetti.

Läs också: Han kämpar vidare för sin bror

Under måndagen lämnades en ny ansökan om frigivning in. Ett nytt besked väntas inom en månad.