Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara Sala har en sådan miljö

För tre år sedan gjorde jag mitt examensarbete vid KTH:s arkitekturskola. Utgångspunkten var att jobba med en befintlig byggnad och på bästa möjliga sätt återbruka den i en ny kontext.

Efter en grundlig utredning av ett stort antal övergivna industribyggnader i Sverige fanns det en enda byggnad som hade förutsättningarna som eftersöktes, Stråbruket i Sala.

Inte enkom för dess unika rumsligheter som lämnar få oberörda utan för att platsen och sammanhanget gör ett bevarande logiskt och relevant.

Först och främst är Sala en stad med ett gediget kulturarv, bruket är en given del i det arvet tillsammans med rutnätsstaden och silvergruvan.

Kalken och bruket har sysselsatt befolkningen i generationer och är en grundbult i stadens utveckling.

Stadsplanemässigt ligger byggnaden på en oerhört relevant plats i anslutning till den tilltänkta planskilda korsningen och bostadsutvecklingen i norra delen av staden samt på bästa annonsplats längs med stambanan.

Sala som stad betraktad har därtill goda förutsättningar att vidareutvecklas med sina låga etableringskostnader och ett centralt läge med goda kommunikationer till flera stora städer.

Det finns behov av rum för kultur, möten och kvällsaktiviteter i Sala, bruket är den perfekta miljön att återanvända i ett sådant sammanhang.

Sala kommun har en ambitiös miljöplan som går väl ihop med att återbruka en gammal miljö.

Rumsligheterna i bruket är mycket specifika med sina ursprungliga funktioner, detta gör det möjligt att skapa helt unika miljöer där historien om den gamla funktionen lever kvar och på samma gång berikar det nya behoven.

Låt inte denna unika miljö gå förlorad för Salaborna, ta i stället hand om bruket och gör den till en stolt ikon över Salas rika historia!

(tidigare Hedberg)

arkitekt SAR/MSA

Pi Ekblom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel