Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bedragare kapade familjens adress

Flera personer folkbokförde sig på Louise Erikssons adress utan att familjen visste om det. Det var en slump att hon upptäckte det.

När Gullvallabon Louise Eriksson kom hem från jobbet hittade hon flera brev från Skatteverket i brevlådan adresserade till hennes adress men till människor hon inte kände.

– När jag öppnade och läste att de här människorna skulle folkbokföras hos oss kände både jag och min familj oss skakade och rädda, säger Louise Eriksson.

I breven står det att personerna tidigare varit folkbokförda på en adress i Södertälje.

Lägenhetsinnehavaren i Södertälje har dock sagt till Skatteverket att de inte bor där. En anhörig till personerna har uppgett att de nu bor på familjen Erikssons adress och Skatteverket meddelar i brevet att om personerna inte själva har något att invända så kommer de att folkbokföras på familjen Erikssons adress i Gullvalla.

– Rena turen att jag öppnade breven och såg det här. Tänk om någon skulle ha tagit dem ur vår brevlåda innan vi hunnit komma hem och tömma den, säger Louise Eriksson.

Familjen var uppskrämd och när Louise Eriksson ringde handläggaren på Skatteverket lovade hon direkt att stoppa folkbokföringen på familjens adress.

– Hon sa att det troligen handlade om någon som ville skriva sig i kommunen för att kunna ta del av bidrag eller fifflade på något annat sätt, säger Louise Eriksson.

På Skatteverket är de medvetna om att det finns personer som fifflar med folkbokföring och jobbar med ett utvecklingsarbete för att förhindra det.

– Som privatperson är det svårt att veta om man är drabbad. Det finns i nuläget ingen direktingång för privatpersoner till folkbokföringsregistret, säger Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare för folkbokföring på Skatteverket.

Det är alltså möjligt att någon är folkbokförd på din adress utan att du vet om det och det är svårt att skydda sig.

– Det man kan göra är att slå på olika adressupplysningssajter på internet som periodvis hämtar upplysningar från oss. Får man upp någon annan person på sin adress kan man få en hint om att något är fel. Det går också att ringa till Skatteverkets skatteupplysning och fråga, säger Tobias Wijk.

Hur vanligt det är att människor är folkbokförda på adresser där de inte bor har inte Skatteverket koll på. De fel de blir medvetna om utreder de men det är svårt för dem att veta hur många de missar. Men klart är att det finns ett mörkertal.

Tobias Wijk vill inte spekulera i varför någon skulle skriva sig på någon annans adress eller hur de väljer ut sina adresser.

– Det känns otryggt. Varför valde de här människorna just vår adress och hur många andra är drabbade, säger Louise Eriksson.

På polisen i Sala är de medvetna om att det har hänt flera gånger i Sala att personer har skrivit sig på andras adresser.

– Det är ett problem som vi är medvetna om men det ligger på Skatteverkets bord att utreda om det står rätt till, säger Peter Danielsson, biträdande kriminalchef på polisen i Sala.

Varför någon skriver sig på en annan persons adress kan han inte säga säkert.

– Men är det gjort med vilje och inte ett rent misstag kan man tänka sig att personen kanske inte vill bli nådd och därför skriver sig på någon annans adress, säger Peter Danielsson.

Personer kan vilja hålla sig undan av olika anledningar. För att undvika kontakt med myndigheter eller om de har skulder att betala.

–Det är i alla fall ett jävla aber för de som drabbas och många kan känna sig otrygga ifall de utsätts för det här, säger Peter Danielsson.