Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besvikna jägare vill se betydligt större jakt: "Skjut 166 vargar"

Både Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund kritiserar länsstyrelsernas beslut om licensjakt på 22 vargar. Jägarna vill se betydligt fler vargar skjutna.

Jägarnas Riksförbund anser i ett pressmeddelande att 166 vargar bör skjutas i kommande licensjakt för att nå den vargstam på 170–270 vargar som riksdagen tidigare angett som en hållbar vargstam i Sverige.

Naturvårdsverket har på senare år omvärderat nivåerna och anser nu att en miniminivå är 300 vargar i Sverige – vid senaste räkningen angavs en siffra på cirka 355 svenska vargar i dagsläget.

Läs mer: Sex vargar ska skjutas i Västmanland

– Trots att vi naturligtvis är glada över att det blir vargjakt igen 2018 är vi bestörta över att länsstyrelserna inte heller i år tar möjligheten att besluta om en vargjakt som faktiskt gör att den tunga bördan som jägare, djurägare och boende i vargområden bär lättas, säger Solveig Larsson, förbundsordförande för Jägarnas Riksförbund, i ett pressmeddelande.

Solveig Larsson fortsätter:

– Vi ser att en omfattande vargjakt måste bedrivas i hela Sverige för att vargarna ska få den naturliga skygghet som vilda djur ska ha. Varje dag ser vi i media hur närgångna vargar ställer till problem både i storstadsområden och på landsbygden.

Även Jägareförbunder anser i ett pressmeddelande att 22 vargar i fem revir, som är den beslutade licensjakten inför nästa år, är en tilldelning som är "alldeles för snålt tilltagen".

Läs mer: Bajsanalyser visar på fler vargar i reviret

Jägareförbundet håller också fram en vargstam på 170–270 individer som nivån att sträva efter samt poängterar att riksdagen beslutat om att koncentrationerna av varg, där stammen är som tätast, ska minskas genom jakt.

– Det är vår bestämda uppfattning att ambitionen om att leverera en regional vargförvaltning i enlighet med riksdagsbeslutet går åt rätt håll – men att arbetet tar alldeles för lång tid. Därför måste tilldelningen av vargar ökas – redan till vinterns jakt – och särskild hänsyn i tilldelningen bör styras till områden där vargstammen är som tätast, konstaterar bland andra Emil Stolpe-Nordin, ordförande Jägareförbundet Västmanland, i pressmeddelandet.

– Vi är medvetna om att länsstyrelserna har vissa regler att förhålla sig till och att deras uppgift att leva upp till intentionerna i riksdagsbeslutet inte är enkla. De länsvisa miniminivåerna är en sådan sak, som låser fast befintliga nivåer.

Emil Stolpe Nordin:

– Vi vill att dessa tas bort och ersätts av miniminivå för hela förvaltningsområdet. Den förändringen skulle underlätta arbetet med att minska koncentrationerna där de är som störst.

Rebecca Nordenstam, miljöjurist på Naturskyddsföreningen, blev enligt SVT Västmanland är lättad över att licensjakttilldelningen inför 2018 på 22 vargar var betydligt lägre än rekordåren 2015 och 2016, då licensjakten överskred 40 vargar.

– Men vi är ändå bekymrade. Man måste tänka på att det här bara är licensjakten, sedan tillkommer skyddsjakten och den illegala jakten, som pågår året om, säger Rebecca Nordenstam till SVT.

Åsa Coenraads (M), riksdagsledamot från Västmanland och jaktpolitiskt ansvarig inom Moderaterna, välkomnar torsdagens beslut från länsstyrelserna.

Det är bra att det nu har fattats beslut om licensjakt på varg. För människor som känner en otrygghet på grund av att de har varg i sitt närområde påverkar detta såväl levnadsmöjligheter som jakt och företagande. Det är självklart att även vargen ska kunna jagas, säger Åsa Coenraads i en skriftlig kommentar.