Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bila tryggt i Europa i sommar

Planerar du en bil- eller mc-semester i Europa i sommar? Då gäller det att veta vad du ska göra i fall olyckan är framme eller du blir utsatt för ett brott. Vi guidar dig rätt.

Börja med att se över fordonets försäkringar. Trafikförsäkring måste ha du ha enligt lag som gäller i hela Europa. Har du bara trafikförsäkringen kan det vara värt att komplettera den med utökat försäkringsskydd inför semestern. Händer en olycka i ett annat EU-land har du möjlighet att kontakta ditt svenska försäkringsbolag och få skadan reglerad i Sverige, i stället för i landet olyckan inträffade.

Grönt kortDet är bra om du har med ett internationellt försäkringskort, ett så kallat grönt kort. Det kostar cirka hundra kronor och utfärdas av ditt försäkringsbolag. Gröna kortet garanterar betalningsansvar och reglering av skador som orsakats av fordon från andra länder. Även i länder där grönt kort inte är ett måste underlättar det om en olycka skulle inträffa. Har du inte ett grönt kort så ta med ditt försäkringsbevis.

Slå larmOm du skulle råka ut för en trafikolycka utomlands så anmäl det direkt, antingen till ditt försäkringsbolag eller till en larmcentral som ditt försäkringsbolag är ansluten till. Information om vart du ska vända dig brukar stå på försäkringsbeskeden. Är du osäker, ring försäkringsbolaget och fråga innan du åker.

Personskador och sjukdomOm du skadar dig eller blir sjuk i ett EU/EES-land samt Schweiz ger din svenska försäkring dig rätt att få nödvändig vård på samma ekonomiska villkor som gäller för landets egna medborgare. För att få vård ska du ha med dig ditt Europeiska sjukförsäkringskort, EU-kortet, som visar att du är försäkrad i Sverige. EU-kortet är lätt att beställa på Försäkringskassans hemsida. Det gäller endast för vård inom respektive lands allmänna sjukvårdssystem, inte hos privatläkare.

Om du blir utsatt för brottOm du blir utsatt för ett brott på resan ska du anmäla det till den lokala polisen. Om du blir utsatt för ett brott du tänker kräva ersättning för av ditt försäkringsbolag måste du ha polisanmält det.

Om rollerna är ombytta, det vill säga du blir gripen misstänkt för ett brott, så har du enligt Wienkonventionen rätt att kontakta ditt lands ambassad eller konsulat. De flesta länder i världen har undertecknat Wienkonventionen.