Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Birgit Åstrand prisades för sitt arbete för andra människor

”Hon har beredvillighetens vingar under sina fotsulor”. Så sa Birgit Åstrands småskolefröken om sin unga elev i Pjelax i finska Österbotten där Birgit växte upp.

Det var sant. Min svärmor var född snäll och hjälpsam, såg vad andra behövde och bistod gärna med en hjälpande hand när hon kunde. För 91 år sedan föddes Birgit som näst yngst i en barnaskara på fem. Hon växte upp på en gård på landet och arbetade som ung vuxen i handelsboden när hon träffade Börje, som blev hennes make. Den unga familjen bodde till en början på Börjes fädernesgård i Kasackbacka, men när äldsta dotter Gudrun var född bestämde sig familjen för att åka till Sverige och i Heby fanns det jobb.

I början av 1950-talet fick man klara sig så gott man kunde när man kom till ett nytt ställe, och med en liten slant i fickan och så mycket redskap man kunde bära med sig började ett nytt liv i Sverige. Bohaget kom i lådor lite senare.Börje jobbade på tegelbruket och Birgit jobbade med servering, städning och fick uppdrag med hemsömnad åt Heby textil och senare även på fabriken i det Blå huset, det som har varit både polisstation, syfabrik, kontor och som numera fungerar som socialbyrå i Heby.

Birgit och Börje hann sköta vaktmästerisysslan på Godtemplarlokalen (den låg där läkarstationen ligger nu) och familjen hade utökats med två barn till, Rune och Christina. Då hade även Börje sitt arbete på Textil. När arbetet som kyrkvaktmästare blev ledigt fick Börje det, och hela familjen flyttade till bostaden i församlingshemmet.Birgit var sliten av många år vid symaskiner och tunga textilier och för att komplettera sina betyg började hon läsa på Komvux. Det tyckte hon var så roligt och hon fick många fina betyg.

Eftersom alla tre barnen skaffat familjer och bodde på lite olika ställen kom vi fram till att Birgit och Börje borde ha en bil. Birgit behövde ett körkort. Det tog hon efter fyllda 50 och sedan kunde hon köra fram och tillbaka för att träffa släkt och vänner, barn och barnbarn. Birgit hade mycket energi, tyckte mycket om sina blommor och hon gillade att baka. Bland annat fantastiska tårtor som vi önskade oss till olika bemärkelsedagar.Förutom det sista jobbet på bostadskontoret hann hon engagera sig i godtemplarorden, den kyrkliga syföreningen, kyrkokören och annat medmänskligt arbete.När hon gick i pension hade vi ett riktigt lyxår. Vårt yngsta barn Lina började i ettan och varje morgon kom Birgit hem till oss. Rune och jag åkte till jobbet, pojkarna cyklade till skolan och farmor Birgit åt frukost med Lina, snyggade till i huset och följde Lina till skolan som började klockan tio. Det var det året vi hade rent och snyggt och bäddade sängar varje vardag. Världens bästa farmor fanns hos Lina varje dag.

Syföreningen och engagemanget i Ibanda upptog en stor del av Birgits tid. Hon reste till Afrika för att hjälpa till att bygga en skola. Vi glömmer aldrig den midsommaren när vi fick besked om det tragiska brott som ödelade Sven Vikings liv och fördröjde arbetet med barnhemsbarnens skola. Men genom alla år efter fortsatte Birgit sin mission med insamlingar för att förbättra förhållandena för barnen i Ibanda och att skaffa fram medicin för att behandla trakom. 2006 fick Birgit en utmärkelse och stipendium av landshövding Svegfors för sitt arbete för andra människor. Det gjorde henne väldigt glad och pengarna gick förstås till barnen i Ibanda.Förutom resan till Uganda hade Birgit gjort tidigare resor till Israel och USA, och hon kände sig rik, hon hade fått se sig omkring och uppleva andra miljöer. Den största rikedomen var hennes barn med familjer. Alla barnbarn, nio stycken och inte minst barnbarnsbarnen, hela 16 stycken och alla dessa skröt hon gärna med. Det känns tomt att Birgit inte finns med oss längre. Vi kommer alltid att minnas den härliga, varma och omtänksamma människa hon var.

Kerstin Hörnquist Åstrand