Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga kvinnor ljög om våldtäkt – straffas med skyddstillsyn

De unga kvinnorna fick inte de pengar de blivit lovade efter att de haft sex med man i Sala. Då larmade de polisen och sa att en av dem hade blivit våldtagen.

Annons

Kvinnorna hade nyligen blivit myndiga då de utbytte sexuella handlingar mot pengar med man i Sala. Kvinnorna har efteråt berättat att mannen hade lovat dem 25 000 kronor men att han efteråt bara betalade dem 5 000 kronor. Då blev de arga och ville hämnas och kom på idén att larma polisen och uppge att mannen hade våldtagit en av dem.

Läs även: Kvinna våldtagen i Sala

Mannen greps omgående av polis och fick också sitta häktad med restriktioner som misstänkt för brottet under närmare två veckor.

I början av utredningen hävdade kvinnorna att en av dem hade blivit våldtagen och en hade blivit sexuellt ofredad, men så småningom erkände de att alltihop var en hämndaktion och mannen försattes på fri fot.

Nu har båda kvinnorna dömts i Västmanlands tingsrätt för falsk tillvitelse. Enligt tingsrätten uppgår straffvärdet för brottet till åtta månaders fängelse då brottet är allvarligt, starkt vanhedrande och det faktum att mannen blev frihetsberövad. Men då åklagaren yrkade på att kvinnorna skulle dömas till skyddstillsyn blir det också det straffet de får. I domen påminner samtidigt tingsrätten kvinnorna om att en misskött skyddstillsyn kan leda till fängelse.

En av kvinnorna döms även för våldsamt motstånd sedan hon satt sig till motvärn mot två poliser då de skulle omhänderta henne för att hon var för berusad vid ett tillfälle under sommaren 2016.

Kvinnorna ska också solidariskt betala 10 000 kronor i skadestånd till mannen.

Foto: Dennis Johansson Strömberg

Mer läsning

Annons