Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vittne ljög om pengabråk – 17-åring frias från knytnävsslag

Vittnet ljög i tingsrätten om vad som hände när en 18-åring från Heby kommun fick näsan sönderslagen i samband med ett bråk på bussen. Nu riskerar vittnet att åtalas för mened samtidigt som den åtalade frikänts från misshandel i två instanser.

Annons

Det var den 2 september förra året som ett bråk om pengar under en bussfärd i Heby kommun slutade med att en 18-årig Hebybo fick flera knytnävsslag mot ansiktet och sin näsa avslagen. Den som utdelade knytnävsslagen, och som senare åtalades för misshandeln, var en 17-åring från Tierpstrakten. 17-åringen förnekade dock brott och menade att han hade blivit örfilad av 18-åringen först och att han slog tillbaka i självförsvar. Eftersom ord stod mot ord var det vid rättegången viktigt för tingsrätten att höra det vittne som avstyrt misshandeln.

Vittnet, som var kamrat med både offret och den åtalade, vände dock kappan efter vinden och berättade en historia i polisförhör om bråket för att sedan ge tingsrätten en annan version. I brist på bevis, och med tanke på att det kunde ha varit nödvärn från 17-åringens sida, valde tingsrätten att hellre fria än fälla.

Hovrätten går på tingsrättens linje och friar 17-åringen. Vittnet riskerar åtal för mened.

Vittnet avslöjade sin lögn för offret i ett chattmeddelande efter rättegången. Vittnet ville berätta vad han gjort eftersom han var rädd att han förlorat vänskapen med 18-åringen. När 18-åringen senare sedan av en slump stötte ihop med åklagaren som haft målet, och berättade om lögnen, överklagades den friande domen.

Läs också: Två män knivskars när de skulle hjälpa utsatt kvinna

Nu har hovrätten prövat målet och domstolen fastställer tingsrättens dom. Hovrätten anser liksom tingsrätten att knytnävsslag och bråk uppstått på bussen men att det inte går att sätta 18-åringens berättelse framför 17-åringens. Därför kan inget brott styrkas.

Läs också: Fest spårade ur – en gripen för grov misshandel

När det gäller vittnet så har detta nu delgivits misstanke om mened och kommer sannolikt att åtalas. Den unge mannen menar dock att både 17-åringen och 18-åringen uppmanade honom att säga sanningen i tingsrätten och att det var i polisförhören som han ljög och inte i tingrätten.

Mer läsning

Annons