Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boende längs Sillbovägen upprörs över hål i körbanan

Michael Demmers är en av flera boende längs väg 862, Sillbovägen, som tröttnat på vägens dåliga kvalitet.– Jag är uppväxt här och vägen har aldrig varit så dålig som den är nu, säger Michael Demmers.

Väg 862, mellan Huddunge och riksväg 56 i höjd med Runhällen, är till största delen en grusväg. Den används för boende i området men även som genväg för bland annat timmertransporter.

Michael Demmers har sin verksamhet, med flera anställda, med travhästar i Västerbo. Det sker mycket transporter till och från hans verksamhet med bland annat hästsläp och hästbussar.

– Just nu är vägen sanslöst dålig. Vi måste köra i 20-30 kilometer i timmen, säger Michael Demmers.

Det är mängder med hål i olika storlekar, ”tvättbrädor” och långa spår i vägen när SA åker på 862:an, eller Sillbovägen som den kallas, i början av juni.

– Det sliter hårt på fordonen, jag tror att skadan på en av hästbussarnas framvagn har orsakats av vägen, säger Michael Demmers.

Grannen Rune Emericks är också missnöjd med Sillbovägens skick.

– Det är inte kul att köra bil på vägen, man får sicksacka sig fram, säger Rune Emericks.

Både Michael Demmers och Rune Emericks menar att vägen skrapas för dåligt och att det inte tillförs något nytt material.

– De har ingen hyvel, det är bara en mindre skrapa, säger Rune Emericks.

– När de skrapade vägen i maj så var den bra i två dagar, säger Michael Demmers.

Enligt Michael Demmers så har det varit på tal att asfaltera Sillbovägen. Men så har det inte blivit. För Rune Emericks är inte asfaltering någon bra lösning.

– Då saltas vägen på vintern. Vi är flera som har grävd brunn nära vägen och då får vi salt i brunnarna, säger Rune Emericks, som i stället vill ha rejäla skrapningar – och oftare.

Michael Demmers tror också att trafiken på Sillbovägen kan komma att öka när den nya sträckningen av riksväg 56 öppnas.

Entreprenören Peab sköter basunderhållet av väg 862 men det är Trafikverket som är ansvarig för kvaliteten.

– Vägen är en klass 5-väg, alltså den lägsta klassen, så det får förekomma hål i vägen. Klass 5 innebär att en vägvakt från entreprenören bedömer vägen var 14:e dag, säger Nancy Häggqvist, projektledare på Trafikverket.

Vägvakten ska då bestämma om vägen behöver åtgärdas, exempelvis genom att en väghyvel ska skickas ut, om den inte uppfyller kvalitetskraven.

Att vägen snart är sämre igen efter att entreprenören varit på plats och åtgärdat den kan bero på vädret, enligt Nancy Häggqvist.

– Väder och vind styr resultatet, så det kan vara otur med vädret när arbetet görs, säger Nancy Häggqvist.

Vägen har nu skrapats en gång efter att SA inspekterade den. Det återstår att se hur bra den håller sig efter den här skrapningen.

Läs också: Vägreparation förstör bilarna