Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

4 tips för att välja gardiner (som är på modet igen)

Efter många år i kylan har vi börjat välkomna gardiner i våra hem igen. Ulrika Karlgren och Anna Broström hjälper oss att hitta rätt i textildjungeln.

Annons
En mönstrad gardin kan fortfarande vara väldigt neutral och diskret, om mönstret är ton-i-ton med tyget eller i en närliggande nyans. Anna Broström hänger gardinerna rätt.Foto: Claudio Bresciani/TT

När Anna Broström och Ulrika Karlgren kommer till en kunds hem för första gången är det i nio fall av tio gardinlösa fönster som möter dem.

- Så är det, jag tror många tycker att det verkar svårt med gardiner. Man är rädd för att de ska dominera rummet för mycket, och då är det lättare att låta bli. Men när vi väl fått hänga upp gardiner i någons hem brukar alla inse hur stor skillnad det gör för inredningen, säger Ulrika Karlgren.

Ulrika är inredaren i inredningsföretaget Fru Bohlin, medan medgrundaren Anna Broström projektleder de olika renoveringsuppdragen tillsammans med Malin Rönnblad. De tar sig an både privata hem och kontor, och inte sällan är det just tyg som efterfrågas.

- Det har så många viktiga funktioner, inte minst när det gäller att dämpa ljud och ljus. Nuförtiden finns det också många tekniska textilier, som reflekterar värme, mörklägger och till med renar inomhusluften, berättar Ulrika Karlgren.

I vurmen för det enkla och stilrena har många helt övergett gardinerna. Ulrika Karlgren, Anna Broström och Malin Rönnblad älskar dock gardiner och menar att de är viktiga i inredningen.Foto: Claudio Bresciani/TT

Vi har gått från prydliga kappor och längder som slutade vid fönsterbrädorna på 1970- och 1980-talen, via 1990-talets stela panelgardiner till 00-talets gardinlösa fönster. När gardinerna nu är på väg tillbaka i modet igen är vi oftast lite för försiktiga.

- Är man rädd för att begränsa ljusinsläppet kan man i stället se till att gardinerna faktiskt hänger på sidan om fönstret. Då skapar man en illusion av att fönstret är bredare än det är, och rummet är lika ljust som tidigare, säger Anna Broström, och Ulrika Karlgren fyller i:

- För lite gardin i förhållande till storleken på fönstret eller takhöjden är inte särskilt snyggt, och har man för smala längder som bara hänger som sorgliga tarmar runt fönstret kan man lika bra vara utan.

I stället tipsar Ulrika om att ta i, både vad gäller längd och bredd. Numera startar gardinerna inte sällan redan vid taket, i en takhängd skena, och slutar en till två centimeter ovanför golvet. Den typen av gardin, tillsammans med klassiska hissgardiner, står för den absoluta majoriteten av alla uppdrag som Fru Bohlin gör.

- De passar till nästan alla typer av inredningsstilar. Har man ett extremt traditionellt hem ska man nog fortfarande satsa på uppsättningar med snygga omtag, men annars handlar det bara om att välja ett tyg som matchar stilen i övrigt, säger Ulrika Karlgren.

Har man lågt sittande fönster, så att det är mycket vägg ovanför fönstret upp mot taket, avråder Ulrika från takhängda skenor. Då är det bättre med traditionella gardinstänger, men fortfarande med långa längder och generösa bredder.

Nyproducerade hem har ofta väldigt generösa fönsterpartier, och då blir gardiner ännu viktigare. Många av experternas kunder har flyttat in i nybyggda bostäder och snabbt insett att insynen genom alla gigantiska fönster måste kunna begränsas för att de ska trivas.

- Har man den typen av bostad kan man med fördel sätta upp en skena som löper runt hela det stora fönsterpartiet och hänga upp många separata längder. Då kan man flytta runt längderna efter behov, till exempel efter hur solen rör sig. Och när man vill ha fönstren fria blir det väldigt snyggt att samla alla längderna i till exempel ett hörn, säger Anna Broström.

I lägenheten bor en frånskild man med en tonårig son. Här har man valt mönstrade gardiner med ett maskulint mönster, som ändå har en feminin touch med det broderade mönstret.Foto: Claudio Bresciani/TT
Här har gardinexperterna varit i farten. I lägenheten bor en ensamstående man med sin tonårsson. I mannens sovrum har man valt en kraftigare, tyngre gardin som känns ombonad och som också mörklägger rummet effektivt.Foto: Claudio Bresciani/TT

Just solen är en faktor man ska ha i åtanke när man väljer tyg. Solljus "äter" textilfibrer, så för ett fönster i söderläge är det viktigt att välja en bra kvalitet som står pall för påfrestningen. Allra helst ska man fodra gardiner i soliga fönster, även om det blir lite extra jobb med tanke på att få färdigsydda gardiner är fodrade. I sovrummet kan man däremot tänka att en "blackout"-fodrad gardin faktiskt helt kan ersätta rullgardinen, och då får man både funktion och en mer hållbar gardin i ett.

När det gäller trender tror både Ulrika och Anna på att vi kommer att se allt mer gardiner framöver. Linnegardiner har länge varit populära och det är ett klassiskt material som funkar även framöver. Just nu är sammet, både den lyxigt skimrande och den matta, extra populära. På "utelistan" står korta gardiner som slutar vid fönsterbrädan, och traditionen med julgardiner finns knappt kvar längre heller.

- Däremot tycker jag det är trevligt att ändra gardiner efter årstid. Antingen att skippa dem helt på sommarhalvåret eller att välja väldigt skira gardiner, och sedan byta till lite kraftigare framåt hösten för att ge hemmet en mer ombonad känsla, säger Ulrika Karlgren.

Maria Soxbo/TT

En och samma färgnyans kan se väldigt olika ut beroende på vilken typ av tyg det är. Ulrika Karlgren tipsar om att det är fint att matcha flera tyger i samma nyans men av olika kvalitet, för att få en kontrast.Foto: Claudio Bresciani/TT

Fyra tips – så väljer du gardiner steg för steg

1. Bestäm typ av gardin. Långa längder eller hissgardin? Hur ska den hänga? I taket på skena, på traditionell stång på väggen eller inuti en nisch?

2. Därefter kommer färg- och mönsterval. Även om man vill ha diskreta gardiner kan ett mönster ton-i-ton göra mycket för effekten. Om rummet redan är färdiginrett är det fint att plocka upp en färg ur till exempel mattan.

3. Nästa val handlar om kvalitet på tyget. Ska det vara kraftigt eller lätt? Ha funktioner som till exempel mörkläggande egenskaper?

4. Mät, mät och mät igen. Alltför smala hissgardiner som glipar på sidan eller längder som slutar en decimeter över golvet förstör hela effekten.

I sonens sovrum fungerar hissgardinen mörkläggande trots att den inte är fodrad, eftersom tyget är relativt tättvävt. Gardinen har matchats med sänggaveln.Foto: Claudio Bresciani/TT

Läs även:

Kärleken fick Maria att byta stad – förvandlade torp till drömboende i skogen

För Plus-kunder och prenumeranter:

20 saker vi gör under jul- och nyårshelgen och sedan ångrar

Annons

Ny epok på Rådmansgatan – anrika Fernströms byter namn och inriktning: ”Jag kanske säljer hästgrejer också så småningom”

Från cykel och sport till allmänt fritidsliv. ”Nu kan jag försöka kränga lite smalare och nischade produkter utan att känna mig låst”, säger Mats Köbin som 2016 tog över Fernströms Cykel & Sport.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Fernströms är ett minne blott. ”Nu gäller det att svara rätt i telefonen”, säger Mats Köbin efter att den nya skylten installerats. Den är skänkt av grannen radioaffären och har fått en ny look med egen design av vikingafrälste Köbin.

Cyklar har det visserligen fortsatt att vara i den 77 år gamla butiken på Rådmansgatan 5. Men också fiske, hundprodukter, friluftsartiklar, campingprylar och jakt, och därför kändes ett namnbyte aktuellt. Den 20 juni registrerades det nya namnet Sala Fritidsliv AB hos Bolagsverket.

– Det är jätteskönt, det känns som mitt nu. Och att skylten kommer upp just nu är för att min fru Sara fyller år den 26 juni. Lite för att säga tack för att hon stöttat mig under de senaste åren, från det att jag sa upp mig på tryckeriet tills hon kom på namnet Fritidsliv, berättar Mats Köbin som för tre år sedan tog över butiken efter Ove Fernström.

Det tog några förslag innan namnet infann sig, men detta kändes rätt.

– Namnet gör att jag kan släppa på tyglarna gällande sortimentet, och anpassa produkterna efter vad folk vill ha.

Rådmansgatan i Sala.

Domännamnet ”fritidsliv.nu” är tingat och en webbshop snart under uppbyggnad.

– Det är det där med tiden, säger trebarnspappan Mats och småler.

Han visar en bild på den högt ärade hustrun Sara och hennes häst Visa.

– Vem vet, jag kanske säljer hästgrejer också så småningom. Det är just det som är poängen med namnbytet. Man kan stoppa in det mesta och det öppnar många möjligheter, och så blir det en nystart så klart.

Han kisar nöjt upp mot den nyuppsatta skylten där vissa av bokstäverna är runor.

– Jag har själv satt lite prägel på loggan, kanske lockar det turister att stanna till. Vikingar är poppis utomlands, säger Mats Köbin glatt.

Hustrun Sara och hennes häst Visa. ”Vem vet, jag kanske säljer hästgrejer också så småningom”, säger Mats Köbin.

Annons

Därför fortsätter myggplågan i Tärnsjö: ”Vi fick inte tillstånd att börja jobba”

Annons

Spermatömning – en programpunkt under Fest i Heby

Annons

Se vad grannen fick för huset – här är de senaste affärerna i din kommun

Annons