Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brister på belysning starkast lysande felet

47 procent av Salas personbilar blev underkända vid besiktning under 2013. Och till stor del handlar det om lättfixade fel.

På Opus bilprovning inspekterar besiktningsteknikern André Klevebrand vant bil efter bil. Bakljus, bromsljus och hel- och halvljus kollas. Defekta lampor är den vanligaste anmärkningen berättar han.

– Det finns ju så många olika lampor på en bil. Och när det kommer till fel med lampor är en hel del ägarrelaterade, till exempel att man åker och besiktar utan att ha kollat så att

lamporna lyser som de ska, säger han.

Hos Svensk Bilprovning i Västmanland är 27 procent av anmärkningarna relaterade till brister med belysning. Statistiken för Opus bilprovning är ungefär densamma enligt Anette Edén, affärsområdeschef på Opus i Sala.

Drygt 31 procent av anmärkningarna i Sala krävde under 2013 en efterkontroll.

– Om ett fel på en lampa inte påverkar någon annan så krävs generellt ingen efterkontroll.

Till exempel om lampan är felriktad så den lyser ner i marken. Är det däremot så att lampan bländar någon annan så krävs en efterkontroll, förklarar André Klevebrand.

Sala håller sig dock något över rikssnittet när det gäller godkända bilar. I snitt blev 55 procent av de besiktade bilarna på landets 73 Opus-stationer underkända under 2013.