Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att sluta hyckla om pensioner, SD!

Annons

Sverigedemokraterna röstade nej till regeringens förslag om sänkt pensionärsskatt. Nu tycker Maria Liljedahl (SD) i ett debattinlägg att det är dags sänka skatten för pensionärer – hyckleri menar vi. Inte nog med att de redan har röstat ned ett sådant förslag, de har dessutom varit med om att tillsammans med alliansen infört den världsunika ordningen att pensionärer betalar högre skatt än löntagare.

SD föreslår nedskärningar för kommuner och regioner på 45 miljarder de kommande åren. SD har vänt 180 grader och vill nu tillåta vinster i välfärden så att bland annat äldreomsorgen tillåts läcka skattepengar till aktieutdelningar för riskkapitalister. SD röstar nej till skattesänkningar för pensionärer, men vill sänka skatten för miljonärer. Den som tjänar 100000 i månaden får 46 000 i sänkt skatt med SD:s politik.

Sverigedemokraterna är ett oseriöst enfrågeparti som tror att mirakelmedicinen mot allt är minskad invandring. De har gång efter annan bevisat i riksdagen att de röstat emot förbättringar för pensionärer och att de är villiga att sälja ut vilken fråga som helst bara de får gehör för en hårdare invandringspolitik.

De kommer lägga sig platt för Moderaterna, oavsett vilka förslag de lägger fram. Det kommer inte gynna pensionärerna.

Vi är stolta att den S-ledda regeringen förbättrat situationen för Sveriges pensionärer och tagit viktiga steg för ett mer rättvist skattesystem.

Genomsnittspensionären har fått 800 kronor mer i plånboken varje månad sedan valet. Vi har sänkt skatten för över en miljon pensionärer – för de med de lägsta pensionerna har den orättvisa pensionärsskatten avskaffats helt.

Inför 2018 har vi föreslagit ytterligare en skattesänkning för 1,5 miljoner pensionärer. Vi har höjt bostadstillägget för de pensionärer som är mest utsatta. Tandvårdsbidraget för de mellan 65 och 74 har höjts och avgiftsfri öppenvård för personer som är 85 år och äldre har införts. Kommunerna får stöd för att bygga fler äldreboenden och stora resurser tillförs för mer personal i äldreomsorg och vård.

Trots allt detta är det många pensionärer som ändå har det tufft. Vi har därför tillsatt en utredning för att se över grundskyddet för pensionärer med de lägsta inkomsterna. För precis som Maria Liljedahl skriver så förtjänar alla äldre en trygg ålderdom präglad av värdighet och rättvisa.

Det arbetar vi socialdemokrater hårt för, till skillnad från SD som säger en sak men agerar precis tvärtom i praktiken.

Det är ett hyckleri som vi tror väljarna kommer att genomskåda.

Olle Thorell (S), riksdagsledamot Västmanland

Pia Nilsson (S), riksdagsledamot Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel