Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel Bakke är fri efter fyra år i tunisiskt skräckfängelse: "Det känns helt otroligt"

Artikel 21 av 25
Fängslade Salabon Daniel Bakke
Visa alla artiklar

Daniel Bakke från Sala är fri efter fyra år i det ökända fängelset Mornaguia i Tunisien. Han landade på Arlanda på tisdagseftermiddagen och togs emot av sin familj.

Annons

På plats på flygplatsen fanns bland andra Daniel Bakkes mamma och bror som under alla åren deras son och bror suttit i fängelse kämpat dagligen för att han skulle få komma hem.

Sala Allehanda och VLT sände live-tv från hemkomsten och Daniel Bakke blev intervjuad av Sala Allehandas reporter Niklas Norén:

Hur känns det nu när du är på svensk mark igen?

– Det är en otrolig omställning, man måste suga in atmosfären, förklarade en lätt omtumlad och påtagligt lättad Daniel Bakke.

– Klockan fem i morse var jag tillfångatagen i en liten cell. Nu står jag här med familjen, det är en väldigt fin känsla.

Det har varit många turer fram och tillbaka i olika domstolar men till slut blev du frisläppt. När förstod du att du skulle få komma hem?

– När jag satt på flyget, när jag lämnat tunisiskt luftrum. De tunisiska myndigheterna har redan visat de kunnat dra ut kaninen ur hatten när de vill så inget var säkert. Först när jag kom till Paris kunde jag slappna av, ta det lugnt och andas fri luft. Det var skönt!

Läs också: Greps när han skulle återföra ett barn till Norge – benådades av presidenten

Hur kommer det sig att du släpptes nu, efter fyra år i fängelse?

– De har en regel, artikel 354, som säger att utlänningar ska släppas efter halva tiden. Vi har ingen familj på plats, inga permissioner, allt är väldigt primitivt. Vi har bara det lilla rummet att sitta i. Det är ett väldigt tufft fängelse.

Daniel Bakke berättar att han har kontakt med en advokatfirma i Paris som arbetar med hans fall och med Pelle Helgessons för att visa att tunisiska myndigheter brutit mot mänskliga rättigheter och till och med mot tunisisk lag. Målet är att även hans kamrat ska bli fri så fort som möjligt – dock dömdes han till ett dubbelt så långt straff.

41-årige Daniel Bakke satt först 14 månader i tunisiskt fängelse innan han fick sin dom – sex års fängelse. Daniel Bakkes kollega Per-Åke ”Pelle” Helgesson från Örebro döms till tolv års fängelse.

Det var i november 2012 som 37-årige Salabon Daniel Bakke på uppdrag av ABP World Group, som specialiserar sig på att hämta hem bortrövade barn, flög ner till Tunisien. Tillsammans med Per-Åke ”Pelle” Helgesson skulle Daniel hjälpa en norsk kvinna att få tillbaka sin fyraåriga dotter som den tunisiske pappan fört bort.

På natten den 10 november greps av polis på hotellrummet. Daniel anklagades för upprättande av organiserat kriminellt nätverk, våld mot person och förberedelse till väpnad kidnappning av underårig.

Christian Franzetti, bror till Bakke, berättar för Sala Allehanda att Bakke för ungefär tre veckor sedan benådades av Tunisiens president och att det är därför han nu kan återvända hem till Sverige. Bakkes vän och kollega Pelle Helgesson har inte frigivits och sitter kvar i tunisiskt fängelse.

Hur mår du nu när du är hemma igen?

– Jag vet inte än, jag har inte ställt om än. Det första jag gjorde i Paris var att ta lite rödtjut så att man kunde känna sig som en människa igen. Och när jag kommer hem ska jag ta lite bacon.

– Vi var 15 stycken som delade ett rum på 35 kvm under väldigt primitiva förhållanden. Fängelset bjuder på frukost, vatten och bröd, det är på allvar, det var verkligen vara vatten och bröd. Lunchen kommer ibland, man vet aldrig. Det var vatten med chiliketchup, bönor och ärtor. Mer en kolhydratsoppa, inte direkt mänsklig föda. Det fanns en enorm svart marknad för att få tag på riktigt mat.

– Vi överlevde tack vare att vi fick pengar från våra familjer som katolska kyrkan kom med varje vecka så att vi kunde köpa cigaretter som vi kunde byta mot mat.

Hur går det för Pelle Helgesson?

– Han är ju där, det är skit, det är åt helvete. De var såpass kreativa att han fick en dubbeldom. Det de sa att vi gjorde var inga kriminella handlingar enligt tunisisk lag men vi fick straff ändå och Pelle fick ett dubbelstraff.

– Vi har juridiken på vår sida. Vi har inte dåligt samvete. Vi har ställt upp för kvinnor som har förlorat sina barn medan Tunisien i stället har samarbetat med internationellt efterlysta brottslingar.

Daniel Bakke fortsätter:

– Resultatet har blivit en fars. Vi ska ha gjort inbrott med ryska vapen och kidnappat barn, men det datum de sa att jag skulle ha gjort brottet var jag på Filippinerna men jag blev dömd i alla fall.

– En förundersökningsdomare friade oss två gånger men ändå ger sig inte åklagaren utan vill ha upp målen till domstol, men det fanns ju ingen att presentera som kidnappad för vi hade ju inte kidnappat någon. Det är inte som i normala länder att domstolen är neutral. Han samarbetar med åklagaren och var ute efter en fällande dom.

Kampen fortsätter nu för att få hem även Pelle Helgesson snarast möjligt.