Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel kan få avtjäna straff i Sverige

 
Fängslade Salabon Daniel Bakke
Visa alla artiklar

”UD har följt situationen i Tunisien och målet är att jobba för en utväxling så att Daniel och Pelle får avtjäna sina straff i Sverige om de inte frikänns.” Det säger Daniel Bakkes bror, Salabon Christian Franzetti.

Annons

Salabon Daniel Bakke och hans kollega, Pelle Helgesson från Örebro, dömdes nyligen till ytterligare ett års fängelse vardera när de kallats till den tunisiska rättegången mot den norska tvåbarnsmamma som svenskarna åkt ner till Tunisien för att hjälpa.

Det senaste rättsliga utspelet har fått Daniels bror, Salabon Christian Franzetti, att stämma till möte med Utrikesdepartementet. Nyligen träffade han UD:s chef Per Holmström och departementsekreterare Ulrika Ryberg Aly. Med på mötet fanns även chefen för den konsulära enheten.

-Målet med mötet var en enhetlig syn så att anhöriga och UD jobbar med samma saker. Och jag är nöjd med det som framkom. Utrikesdepartementet har följt situationen i Tunisien och min känsla är att deras närvaro har ökat sedan september i fjol. Fredrik Norén, stockholmsambassdör för Tunisien har varit väldigt aktiv. Han har bland annat jobbat upp relationerna mellan Sverige och Tunisien och har haft möten med högsta ort. Det vi gör nu är att se till att ambassadörens närvaro i Tunisien blir ännu högre och med en utväxling av Daniel och Pelle som nästa steg, säger Christian Franzetti.

Så länge den rättsliga processen pågår är de fängslade svenskarna ett konsulärt ärende. Men skulle Daniel och Pelle anses skyldiga till brott även vid de väntande rättegångarna finns det inga hinder för en utlämning till Sverige.

Både UD och de fängslade svenskarnas anhöriga är dock medvetna om att det kan ta lång tid innan en eventuell utväxling kan ske. Den 14 april ställs Daniel Bakke och Pelle Helgesson inför rätta gällande den första domen på sex respektive tolv års fängelse. Därefter skall överklagandet av den senaste domen avgöras. Även åklagaren har överklagat den senaste domen då denne anser att ytterligare ett år är för lite.

- Vi räknar med minst ett halvår till innan det nya överklagandet kommer upp till rättegång. Och då är förutsättningen att den väntande rättegången den14 april genomförs, säger Christian Franzetti.