Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniel vittnade -fick skärpt straff

 
Fängslade Salabon Daniel Bakke
Visa alla artiklar

Daniel Bakke och Pelle Helgesson var kallade som vittnen men dömdes till ytterligare ett års fängelse vardera när den norska tvåbarnsmamma, som de kommit till Tunisien för hjälpa, ställdes inför rätta

Annons

I måndags var Salabon Daniel Bakke och Pelle Helgesson från Örebro kallade när den norska tvåbarnsmamman ställdes inför rätta i Tunisien. Kvinnan, som åtalats för försök av kidnappning av sin egen dotter, var den person som svenskarna skulle hjälpa när de greps strax efter ankomsten till Tunisien i november 2012.

Rättegången, där svenskarna kallats som vittnen, var dock ett spel för gallerierna. I själva verket stod svenskarna medåtalade. Norskan fick sex månaders villkorlig dom medan fängelsestraffen skärptes med ett år för både Daniel och Pelle.

Svenskarna hade redan överklagat de tidigare straffen på sex respektive tolv års fängelse.

– Jag har inget svar på hur detta gått till men är inte förvånad. Jag har hört historier om märkliga processer tidigare, säger Daniels bror Christian Franzetti.

Vad händer nu?

– Nu gäller rättegången den 14 april. Vår målsättning är att få hela rättsprocessen ogiltigförklarad. Åklagaren har fortsatt trots att två förundersökningsdomare lagt ner åtalet. Under onsdagen skall jag också träffa UD:s chef för att få veta vad man har för strategi. Finns det ingen sådan måste det bli en betydligt offensivare hantering nu från Sveriges sida.