Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”De överlever inte sommaren”

 
Fängslade Salabon Daniel Bakke
Visa alla artiklar

45-gradig värme, dålig hälsa och en överklagad dom som inte behandlas. Tolkens besked om fängslade Daniel Bakke och Per-Åke Helgesson: ”De kommer inte att överleva sommaren.”

Annons

Daniel Bakke och kollegan Per-Åke Helgesson greps i november 2012 och dömdes i januari i år till sex respektive tolv års fängelse för förberedelse till kidnappning. Domen överklagades, men ännu har ingen domstol behandlat detta. Och görs det inte inom fyra veckor väntar ett mardrömsscenario.

– I mitten av juli stänger domstolarna – och är stängda ända till oktober. Vi hade kontakt med en anställd vid konsulatet och en tolk i går. Tolken var helt seriös och uppriktigt orolig när han påstod att grabbarna inte kommer att överleva sommaren, säger Tomas Norström, god vän till Helgesson och engagerad i ärendet.

Vad får tolken att dra den slutsatsen?

– Dels är det killarnas hälsostatus: De har tappat mellan 15 och 20 kilo i vikt och mår inte vidare bra varken fysiskt eller mentalt. Dels värmen och de sjukdomar som finns i fängelset.

Tomas Norström och Christian Franzetti, bror till Daniel Bakke, driver ärendet via en Facebooksida och har även genomfört en manifestation. Nu är de beredda att ta till fysiska medel för att väcka Utrikesdepartementet.

– Vi har tryckt upp t-shirtar och kommer att åka till Almedalsveckan för att väcka opinion. Men behövs det får jag väl låsa fast mig någonstans och protestera. Egenmäktigt förfarande börjar kännas som ett alternativ. Om grabbarna skulle dö i fängelset vill jag veta att jag har gjort allt i min makt, säger Tomas Norström.