Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De sparar tusenlappar med hjälp av solen

Grannarna Erik Lundell och Janne Johansson sparar mellan 7 000 och 8 000 kronor var på sina solceller och solfångare varje år.

De är först ut på Skugganområdet i Sala då det gäller solel. På taken har de monterat solpaneler för el och solfångare som värmer upp det vatten som tappas upp i husen.

De har varit grannar i drygt 20 år på Rosengatan.

Solfångare till varmvatten har Erik Lundell haft på sitt hus i mer än tio år. Janne Johansson kom efter för några år sedan.

Solpanelerna, som i slutändan ger el, har varit i gång på de två grannarnas hus sedan mitten av maj. De hjälptes åt att skruva upp panelerna. Det var ett par dagars effektivt arbete per hus.

– Det blev mycket spring mellan husen då, säger Janne Johansson och ler.

Intresset för solceller väcktes hos Erik Lundell på ett möte hos Sala-Heby Energi för ett år sedan. Resan mot solen kallas projektet där företaget försöker få fler villaägare att satsa på solel.

– Jag bestämde mig direkt. När jag kom hem berättade jag om mina planer för Janne och han blev eld och lågor, berättar Erik Lundell.

Janne Johansson berättar att han och grannen ofta stöter och blöter problem över häcken.

– Vi tycker båda att energifrågor är roliga. Kan vi sedan tjäna på de här investeringarna och dra vårt strå till stacken då det gäller miljön är det ännu bättre, säger Janne Johansson.

När inte solelen räcker till slår Erik Lundells luft/vattenvärme-pump till, vilket är ganska sällan en fin sommar. Janne Johansson har en panna som han eldar med pellets och ved som back up.

– Jag kör med pellets sommartid och ved på vintern när inte solelen räcker till, säger Janne Johansson.

På sommaren kan det bli så mycket el att de kan sälja överskottet till SHE.

– Energibolaget är skyldigt att sätta in en ny mätare och köpa upp överskottselen när man gör som vi gjort. Vi får till och med ett öre mer per kilowattimme än det pris vi ger, säger Janne Johansson.

Erik Lundell går in i sin dator varje morgon för att se hur mycket el han tvingats köpa.

Båda är väldigt nöjda med det stöd och de råd de fått av Sala-Heby Energi.

En solelanläggning har en livslängd på minst 25 år.

– Värdet stig nog också på huset med en sådan här anläggning, säger pensionären Erik Lundell.

Janne Johansson tror att många grannar kommer efter nu.

– På 10-15 år har vi räknat hem det här. Det är numera ekonomiskt försvarbart att göra en sådan här satsning, säger han där vi sitter i köket hos Erik Lundell.