Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De startar eget för att värna sin yrkesgrupp

Fyra dagbarnvårdare i Sala kommun har bildat bolaget Kantarellen och startar i augusti familjedaghem i privat regi. ”Med ett eget företag styr vi över budgeten och hur vi vill arbeta”, säger Gittan Carlsson.

Annons

Medan barngrupperna växer inom den kommunala förskolan blir antalet dagbarnvårdare allt färre, så även i Sala kommun. För att försäkra sig om att familjedaghem skall finnas som ett alternativ till förskolan även i framtiden har de tidigare kommunala dagbarnvårdarna Birgitta Karlström, Gittan Carlsson, Kate Redlund Ronnebrink och Monica Englund startat bolaget Kantarellen som kommer att driva familjedaghem i privat regi i Sala från och med den 3 augusti.

– Vi är anställda av C-företaget ekonomisk förening i Uppsala, som driver privat barnomsorg på flera håll i landet. Vi hade tänkt tanken att starta eget tidigare men då visste inte hur vi skulle gå till väga. Så när C-företaget skickade ut en förfrågan i våras kändes det rätt, säger Kate Redlund Ronnebrink.

Dagbarnvårdarna på Kantarellen anser att det är viktigt att det finns dagbarnvårdare i Sala kommun även i framtiden. I små grupper blir barnen mer sedda, tryggare och det finns tid över för en kram eller extra uppmärksamhet om barnen behöver, menar de.

– Men förskolan prioriteras alltid av kommunen. Under de sju år jag varit dagbarnvårdare har det bara blivit sämre. Jag vet exempelvis inte hur många gånger vi fått byta grupplokal för att förskolan måste ha lokalen. Dagbarnvårdare som slutar ersätts inte heller, säger Gittan Carlsson.

– 1989 fanns det 110 dagbarnvårdare i kommunen, nu är det bara 14 kvar, påpekar Birgitta Karlström.

5-6 barn per dagbarnvårdare är vad som behövs för att verksamheten skall gå runt. Dagbarnvårdarna kommer att jobba fyradagars vecka med en fast ledig dag och man täcker upp för varandra vid ledig dag och kortare sjukdom. Vid längre sjukdom finns en vikarie.

– Vi tar med oss de barn vi haft som kommunala dagmammor men det finns några platser kvar att fylla. Vi har därför marknadsfört oss på Facebook, säger Kate Redlund Ronnebrink.

Genom privatiseringen hoppas de kunna höja statusen på dagbarnvårdaryrket.

– Med eget företag styr vi över budgeten och vi får bestämma hur vi vill jobba, säger Gittan Carlsson.

Kantarellen skall jobba med olika teman. Detta för barnen på ett pedagogiskt och naturligt sätt ska ta till sig ämnen som matematik, svenska och naturkunskap. En dag i veckan håller man till i Sockenstugan.

– Första terminen blir temat pirater. Vi lär barnen med hjälp av till exempel böcker och cd-skivor, och barnen får även rita och måla säger Monica Englund.

Att köpa lådcyklar för att kunna ta med barnen och handla lokalt odlad mat är något annat som planeras.