Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Bästa Heby – varje dag lite bättre?

Nu har Lärarförbundet offentliggjort rankingen över bästa skolkommun 2020 och vi kan notera en bottenplacering för Heby kommun.

Av landets 290 kommuner placerar sig Heby på plats 285 - ett tapp från året innan med 61 platser då vi hade en plats 224. Bland annat låg andel godkända elever och elever som inte fullföljer sin gymnasieutbildning utmärker sig i de kriterier som ligger till grund för placeringen, men även låg andel utbildade lärare och att kommunens lärare har många sjukdagar.

Att vi samtidigt som Lärarförbundet presenterar sin ranking också kan läsa i media om hur stöket, med skadegörelse och anlagda bränder breder ut sig i kommunen, så känns inte kopplingen till 2018 års ekonomiska kris med stora besparingar inom barn och ungdomsverksamheter som en utopi. Ungdomsgårdar och bibliotek flyttades eller lades ner samtidigt som skolorna blev ålagda stora besparingar. En ekvation som sällan går ihop.

Hur ska eleverna känna sig motiverade till studier när man inte har en vuxenvärld som satsar på dem?

Vi har duktiga pedagoger i vår kommun men vi måste också få rätt förutsättningar för att kunna utföra vårt jobb – inte bara arbeta efter besparingar och neddragningar. Eller som vår förbundsordförande Johanna Jara Åstrand säger: ”De ständiga neddragningarna och besparingarna tär på skolan och möjligheterna till utbildning av hög kvalitet” (Läraren 20/10).

Vi har sagt det förut och säger det nu igen - vi måste satsa på barn och ungdomar i förskola och skola i stället för att spara. Vill vi ha goda resultat och en arbetsmiljö för såväl barn och ungdomar som pedagoger är det den enda vägen vi kan gå.

Lyssna på professionen!

Styrelsen Lärarförbundet Heby

Lena Eriksson, ordförande

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel