Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt C: Amerikanska floskler bygger inte en hållbar kommun

Replik på Ulrika Spårebos (S) debattartikel (SA 10/7).

Ulrika Spårebo (S) har ännu en gång gått till hård attack mot vad hon kallar för ett ”förmodat kommande underskott under 2020”. Detta påstående driver hon som om det vore en sanning, vilket det inte är. Sala kommuns prognos för 2020 pekar på ett överskott om 15 miljoner kronor.

Spårebo påstår också gång på gång att Sala kommun inte kan hänvisa till några yttre faktorer när vi analyserar de underskott kommunen gjorde 2018 och 2019. Det må vara hennes åsikt, men faktum är att av Sveriges 290 kommuner gjorde ett 70-tal underskott under 2018 och 2019, vilket är en dramatisk ökning mot åren innan. Denna ökning beror enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) på en förändrad demografi och kraftiga neddragningar i riktade, villkorade statsbidrag.

Dessa faktorer har påverkat oss i Sala kommun, bland annat i form av en minskning av de riktade villkorade statsbidragen med cirka 60 miljoner kronor 2018 jämfört med 2017.

Självklart borde vi i Sala ha ställt om snabbare. Men det finns inga ”quick fixes” i kommunal ekonomi. I stället handlar det om hårt och målmedvetet arbete för att ställa om ekonomin efter de nya förutsättningarna. Det tar tid, men vi är på god väg.

Den enda enkla sanningen i kommunal ekonomi är att det inte går att dramatiskt höja intäkterna snabbt. De kan endast höjas på längre sikt – genom ökning av skatteunderlaget. En sådan ökning kan komma av ökat invånarantal, ökad andel invånare i arbete, ökat företagande och eller ökad medelinkomst.

För att påverka ekonomin kortsiktigt gäller det alltså att arbeta med att anpassa kostnaderna efter intäkterna. Att göra det samtidigt som man bibehåller kvalitén är naturligtvis inte lätt, men även här är vi på god väg.

Det viktigaste arbetet som pågår just nu är analyserna av de genomlysningar som gjorts under året, där Ulrika Spårebo själv är inbjuden och medverkar. Ett systematiskt utvecklingsarbete förutsätter att man tar reda på vad som har gjorts bra, och vad som kunde ha gjorts bättre.

Det konkreta resultatet kommer i form av den nya politiska styrmodell som är under framtagande, och kommer att beslutas under våren 2021, vilket redovisats i kommunstyrelsen flera gånger under 2020.

Så nej, Ulrika Spårebo. Det räcker inte med svepande formuleringar som ”modernt” och att citera valfria amerikanska presidenter. Det räcker inte heller att påstå att någon annan skulle ha gjort det bättre, utan att vilja svara på hur. Det krävs hårt och lite tråkigt arbete för att ha god ordning i en kommun. Men när man har det, då kan man också våga tro på framtiden och satsa på utveckling, samtidigt som man håller ordning på utgifterna.

På så sätt kan hela Sala kommun fortsätta vara den attraktiva, växande landsbygds- och småstadskommun vi redan är.

Anders Wigelsbo (C), kommunstyrelsens ordförande

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel