Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt C + S: Heby kommun ska gå plus

Svar på Sture Jönssons insändare i SA 5/11.

Heby kommuns ekonomiska läge och framtid tas på stort allvar. Det var just av det skälet ett majoritetsstyre bildades i Heby kommun med Centerpartiets tio ledamöter och Socialdemokraternas tolv i kommunfullmäktige, med totalt 41 ledamöter.

Vi arbetar intensivt med att sänka kostnaderna och öka intäkterna. Vi har minskat på personalen i grundskolan, i centrum för livslångt lärande och på kommunkontoret. Vi har flyttat ihop biblioteken i Vittinge, Morgongåva och Heby. Vi arbetar med att minska lokalytan som används i kommunen och så vidare. Det är ett krävande arbete att få balans i kommunens ekonomi, och det handlar om att hitta nya arbetssätt och samarbeten, effektiviseringar och olika strukturförändringar.

Heby kommun ökade med 99 personer till halvårsskiftet 2019 och är nu över 14 000 invånare, inte 13 000 som Sture Jönsson skriver.

Det finns inte heller två heltidsavlönade kommunalråd, utan det ser ut som förra mandatperioden. Det vill säga ett heltidsarvoderat kommunalråd. Förste vice ordförande i kommunstyrelsen är arvoderad med 25 procent, också det precis som förra mandatperioden.

Heby kommun har inte varit satt under tvångsförvaltning någon gång, men när det blivit problem med ekonomin så har det gått att vända underskott till överskott. Det ska vi förtroendevalda och Heby kommuns anställda, tillsammans med föreningsliv och näringsliv, klara av även denna gång.

Marie Wilén (C), kommunalråd

Carina Schön (S), förste vice ordförande

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel