Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt C: Utegymmen i Sala kan utvecklas

Replik på insändaren ”Utegym i Sala – vilket skämt” (SA 3/6).

Jag tar del av Måns Gustafssons bitska insändare i SA om utegym i Sala och vill inleda med att tacka honom för att han uppmärksammat utegymmen som en viktig resurs för folkhälsan. Jag kan inte annat hålla med honom att utegym samt andra redskap och anläggningar bidrar till människors folkhälsa och välbefinnande, vilket Sala kommun och Kultur & Fritid strävar efter hela tiden.

Många insatser görs i Sala kommuns egen regi men till största delen samverkar vi med det lokala föreningslivet/civilsamhället kring driften av de anläggningar som vi har runt om i hela kommunen. Vi tror nämligen att det blir bättre på det sättet eftersom engagerade föreningsmedlemmar som bor nära anläggningen också berättar för sina grannar och bekanta om sitt ideella arbete och att man därigenom känner en gemenskap och kollektivt ansvar för anläggningen som förhoppningsvis bland annat bidrar till mindre vandalisering. Känslan av sammanhang – KASAM- är en viktig del i ett gott välmående.

Jag ska inte sticka under stol med att det även finns en ekonomisk aspekt i det hela. Sala kommun är en vidsträckt kommun med många mindre tätorter och rent krasst skulle vi inte kunna erbjuda den fantastiska infrastruktur av kultur-, fritids- och idrottsanläggningar om vi skulle göra det helt själva i kommunal regi.

När det så gäller Måns efterfrågade utegym så är jag den första att erkänna att det är ett område som skulle kunna utvecklas. Kultur och fritid har lämnat ett yttrande på en motion med förslag på hur utegym i centrala Sala skulle kunna utvecklas. Där lyfter vi även var bästa platsen för utegym skulle kunna vara och Bråsta backe är ett förslag.

Kan i sammanhanget passa på att tipsa om den fina hinderbana Sala kommun låtit bygga i Ransta i nära anslutning till skolan.

Vi kanske skulle kunna hitta en kreativ lösning mellan Sala kommun och någon lokal förening som kan tänka sig att ansvara för driften, det vill säga hålla koll på att utrustningen är hel och att det är rent och snyggt på platsen? Vi har nämligen planer på att undersöka möjligheten att söka pengar från Riksidrottsförbundets Idrottslyftet för investeringen och behöver då samverka med en förening runt anläggningen. Kanske Gymmix Sala är intresserade? Eller IFK Sala? Eller någon annan?

Anders Westin (C), ordförande kultur- och fritidsnämnden i Sala

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel