Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Centern och gårdsförsäljningen!

Centern i länet har i Sala Allehanda velat göra gällande att gårdsförsäljning av alkohol inte skulle vara något problem varken för att äventyra Systembolaget eller folkhälsan.

Det skulle dessutom vara bra för länet småföretagare som håller på med alkoholproduktion. Lite av ”rädda landsbygden”.

Det skulle bli en tämligen lång insändare om jag skulle kommentera alla deras påståenden så jag tar några av de ”grövsta”.

Man hänvisar till en utredning från 2010, det vill säga under Centerns regeringsinnehav, där man säger att det inte är några problem med att införa gårdsförsäljningen.

Men i själva verket skriver man i utredningen;

De säger inte att de är säkra på att förslaget går att genomföra utan att utmana systembolaget och utredningen säger själv att folkhälsan påverkas negativt.

I insändaren framför man också att det inte handlar om så stora volymer.

Detta är alltså från 2010 och den lägsta uppskattningen av folkhälsoeffekterna av gårdsförsäljning (i utredningens egen bilaga) i dag har vi över 800 registrerade alkoholtillverkare så en ökning med 500 försäljningsställen de räknat på är definitivt i underkant.

Ser man till det särskilda yttrandet från Karin Eckerberg i expertgruppen till utredningen framgår också att det med utredningens förslag kommer vara mycket enkelt att starta ny tillverkning av inte minst sprit eftersom tillverkningsdefinitionerna är så svaga. Det är en av de viktiga sakerna vi pekar på i vår rapport/DN-artikel som vi kallar ”Tillverkningsbluffen” och något som helt missas av utredningen

Sen blir det lite patetiskt när man framför att IOGT-NTO håller på med skrämselpropaganda mot gårdsförsäljningen.

Jag vill nog hävda att vår rapport vilar på saklig grund och att det är Centern som försöker ge sken av att gårdsförsäljningen kan ske utan risk för systembolaget eller andra negativa effekter.

Jag tror er när ni säger att ni vill jobba för landsbygden men nog tror jag det varit bättre att i januariöverenskommelsen satsa på några bättre idéer för landsbygdsutveckling i stället för en tredje utredning om gårdsförsäljningen.

Man hävdar också att försäljningen ska ske i samklang med dagens politik för alkoholförsäljning etc. Typ begränsningar av provsmakning, tider för försäljning.

Centerpartiet har faktiskt inte sagt att de vill ha begränsningar till provsmakning. Det var utredningen som föreslog det (2010) – en utredning deras egen regering inte gick vidare med. De har inte heller sagt att de vill begränsa det till landsbygden. De har heller inga begränsningar till öl eller vin som det ibland låter i debatten.  Det står klart och tydligt på deras hemsida. Samtidigt skriver till Centerpartiet närstående organisationer såhär:

LRF:

”Begränsningar kring produktionsmetoder, försäljningsvolym eller företagsstorlek bör inte förekomma.

Alla dryckesslag skall inkluderas.”

Visita:

Även verksamheter som bedriver hantverksmässig produktion av alkoholdrycker utan att kunna sägas bedrivas på en ”gård” bör omfattas av utredningens uppdrag.

Landsbygden behöver fler företag visst- men definitivt inte fler skador från alkohol – så varför så ensidigt och målmedvetet fokusera på en mycket liten sektor.

Sen framför man i sin insändare att alkoholkonsumtionen har minskat de senaste åren.

Det är ju bra, men varför då införa en försäljning som kommer att leda till ökad konsumtion och därmed ökade skador?

Vore det inte bättre att då satsa på en alkoholfri sektor?

I slutet av insändaren tar man åter upp frågan om hur positivt gårdsförsäljningen skulle vara ur turism synpunkt.

Jag hävdar att turismargumentet är en myt-  du kan ju ha hur mycket provsmakningar, restauranger och turister som du vill i dag med dagens regler. För svenska turister är det ju smidigare att beställa hem eller köpa när de är på systembolaget nästa gång, för utländska turister är ett besök på systembolaget en kulturell upplevelse. Grundfrågan är dock: för vem prioriterar vi i alkoholpolitiken: utländska turister som inte vill åka förbi ett systembolag eller vår befolkning och lokalsamhällen som bär och lever med alkoholens kostnader?

Det är gårdsförsäljningens verklighet.

Vi torde knappast kunna komma överens men jag vill ändå ge läsaren en mera komplett bild av verkligheten än den Centerdebattörerna framför.

IOGT-NTOs rapport om gårdsförsäljningen vilar på vetenskaplig grund och inte på önskemål om effekter som inte går att vidimera.

Bosse Axelsson, IOGT-NTO Svea Bergslagen

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel