Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Därför sänker vi pensionärsskatten

Vi Socialdemokrater värnar Sveriges äldre. Därför sänker vi nu återigen skatten för landets pensionärer, samt höjer garantipensionen med 200 kronor i månaden. Förbättringarna kommer en och en halv miljon av landets pensionärer till godo.

Bakgrunden till att Sveriges pensionärer betalar mer i skatt än de som jobbar är att Moderaterna under sin regeringstid införde ett antal jobbskatteavdrag. De sänkte skatten på inkomst från arbete, utan att göra motsvarande på inkomst från pension.

Vi Socialdemokrater anser att detta är orättfärdigt. Pension är uppskjuten lön, och ska därför inte beskattas annorlunda. Därför har vi flera gånger sänkt skatten för pensionärer sedan vi tillträdde 2014.

Under förra mandatperioden tog vi först bort skillnaden i beskattning för pensionärer med lägst pension, sedan för pensioner upp till 17 000 i månaden. I årets budget tar vi nästa steg och sluter skatteklyftan för många av dem med något högre pensionsinkomster.

Hade inte M, KD och SD drivit igenom sin servettskiss till budget för 2019 så hade hela skatteklyftan mellan lön och pension i och med årets budget varit borttagen. Men skillnaden ökade igen då den högerkonservativa budgeten innehöll ett sjätte jobbskatteavdrag. Detta är en viktig konsumentupplysning till Sveriges pensionärer.

Men vi sänker inte bara skatten för pensionärer, utan vi höjer också garantipensionen med 200 kronor i månaden. Så ser vi till att de pensionärer som har det allra sämst ställt får det lite bättre. Dessutom höjer vi också taket i bostadstillägget. Sedan tidigare har vi förbättrat för pensionärer genom att fyrdubblat tandvårdsbidraget för alla över 65 år samt gjort besök i öppenvården avgiftsfritt för alla över 85 år.

I vårt starka samhälle ska den som jobbat ett helt liv kunna leva på sin pension. Allt annat vore ovärdigt. Därför kommer vi Socialdemokrater att fortsätta att kämpa för Sveriges pensionärer.

Pia Nilsson, S, riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel