Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Det är dags att ta tag i Heby kommuns företagarklimat

Nyligen släppte Svenskt Näringsliv sin årliga ranking, vilket uppmärksammades i en ledare i Sala Allehanda den 2/10. Resultaten är långt ifrån glädjande för vår kommun. Samtidigt som man bör vara försiktig med att dra allt för stora slutsatser från en enskild mätning, som kanske inte alltid passar mindre kommuner, är det uppenbart att det krävs rejäla krafttag för att få kommunens företagsklimat på rätt köl.

Visste ni att Heby kommuns småföretagare tillsammans med sina anställda står för 36 procent av de kommunala skatteintäkterna? I rena siffror motsvarar detta 207 miljoner kronor som kan användas till den generella välfärden i vår kommun genom investeringar i exempelvis skola och äldreomsorg. I jämförelse kan vi se att offentlig sektor och större företag står för 23 respektive 14 procent av skatteintäkterna. Det är således uppenbart att ett gott näringslivsklimat inte bara gynnar kommunens alla företagare, utan även kommunen i stort.

Därför är det oroväckande att notera att vår kommun enligt ovan nämnda ranking tappat över 100 platser i kategorin ”kommunpolitikernas attityder till företagande”. Detta är något som många av oss med företag i Heby kommun faktiskt känner av. Attityden har förändrats åt det sämre. Vad det beror på går det enbart att spekulera i, men ett förhållandevis nytt politiskt ledarskap med en splittrad opposition skapar inte gynnsamma förhållanden för ett välmående näringsliv. Här krävs breda överenskommelser kring att näringslivet ska prioriteras och genomsyra hela den kommunala verksamheten, vilket man ser är fallet i kommuner likt Solna, som årligen prenumererar på förstaplatsen i Svenskt Näringslivs ranking.

Det måste dock nämnas att samarbetet med näringslivschef Ann-Marie Sundgren alltjämt håller mycket hög kvalitet.

Vi arbetar ständigt med att utveckla och sprida kunskap om företagande i vår kommun. Exempelvis har vi sponsrat lokala skolor med undervisningsmaterial för att stödja det entreprenöriella lärandet, vilket våra ungdomar behöver för att möta framtidens förändrade arbetsmarknad. Möten har planerats med lärare för att bistå dem i detta arbete, men dessa har tyvärr ställts in på grund av att våra lärare upplever en allt för hög arbetsbelastning som det är. Givet att det i skolplanen står att ett entreprenöriellt lärande ska finnas är detta så klart olyckligt. Även här krävs tydliga direktiv från kommunledningen.

Företagarna Heby kommer även fortsatt att verka för att ge kommunens företagare de bästa möjligheterna till att driva sin verksamhet. Vi har haft ett välmående företagarklimat förut, och vi ska dit igen. Goda förutsättningar för vår kommuns företagare gynnar inte enbart dem själva, utan även kommunen i stort. Vi ser fram emot att kroka arm med den politiska ledningen och andra aktörer kring detta.

Styrelsen, Företagarna i Heby kommun genom Charlotte Wall

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel