Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Enda lösningen är ett rejält äldreomsorgslyft

Det är kris i äldreomsorgen, och det är allvar nu. Bara de närmaste fyra åren måste 10 000 undersköterskor och vårdbiträden anställas varje år för att kunna bibehålla den standard vi har idag.

Det handlar om vård och omsorg till våra föräldrar, mor och farföräldrar. Våra kära anhöriga som vi såklart vill ska ha det allra bästa.

Alltid när jag träffar medlemmar i kommunal som jobbar i äldreomsorgen så pratar de om hur mycket de tycker om sina jobb men att de känner sig otillräckliga. Att alltid gå hem från jobbet med känslan av att jag kanske har glömt något, jag hann inte allt jag hade önskat eller en känsla av utmattning för att jag inte fått sätta mig ner en enda minut under hela arbetspasset – det tär. Det här leder till en osund arbetsmiljö och höga sjukskrivningstal.

Det är ingen raketforskning det vi pratar om – men det viktiga är att förstå att det är akut. Kommunal har sagt i flera år att vi står inför en kris, nu är den här. Och hur har politikerna agerat på våra varningar hittills? Inte alls – eller inte särskilt mycket skulle jag säga.

Behoven av mer personal är stora, dessvärre är inte möjligheterna till att rekrytera utbildade undersköterskor och även vårdbiträden alls lika stora. För att möta upp kompetensbehoven som finns och som kommer; så behöver fler utbilda sig till undersköterska. För att fler ska söka sig dit så behövs stora satsningar på arbetsvillkor, arbetsmiljö och lön.

SKL (Sveriges kommuner och landsting) hävdar att det inte är pengarna som är problemet i äldreomsorgen, utan det är att få tag i rätt kompetens.

Det som inte går ihop med den slutsatsen är att allt för många är visstidsanställda, både personer med och utan utbildning. De får helt enkelt inte en trygg anställning eller utbildning. Orsaken är oftast att det saknas pengar. Budgeten räcker helt enkelt inte till att anställa fler.

Men att anställa fler är det enda sättet att få till en bättre äldreomsorg, för både personal och äldre. Det är det som krävs för att få bort de uppdelade arbetspassen, de långa arbetspassen från morgon till kväll, att många arbetar ensamma på en vårdavdelning vissa tider, att ha tid för återhämtning och tid för att se och finnas till för alla behov.

Under de här förutsättningarna så är det klart att många fortfarande väljer att arbeta deltid för att man inte orkar mer. Det är helt orimligt och oacceptabelt att människor känner sig tvingade att gå ner i arbetstid för att orka med jobbet.

Nu krävs det enorma investeringar för att komma till rätta med de problem som finns och för att kunna möta de ännu större utmaningar som kommer framåt. Och det går. Det finns utrymme att prioritera, om du som politiker bestämmer dig för det. Annars går det inte.

Börja med att fråga de yrkeskunniga välfärdsarbetarna som jobbar i äldreomsorgen och som vet hur det ser ut och vad som behövs – gör de delaktiga på riktigt i att organisera verksamheterna!

Ta bort all tidsstyrning och ge istället personalen mandat att styra över sin arbetsdag på bästa sätt!

Precis som Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin också har sagt så är det på riktigt nu. Vargen är här. Och det enda som är lösningen är ett rejält äldreomsorgslyft med stora investeringar under lång tid. Men då krävs modiga politiker som vågar prioritera – är du en av dem?

Malin Ragnegård, avdelningsordförande Kommunal Bergslagen

Anmäl text- och faktafel