Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Ett starkare EU för sjuka människor

Annons

Den europeiska unionen tillkom i andra världskrigets ruiner. Grunden är jämlikhet, frihet och fred, en stark enighet mot våld, krig och förtryck. Vår europeiska union är på norra halvklotet besk och viktig medicin mot ofrihet, krig, förödelse och stridigheter. Vi liberaler vill vidga detta till ett starkare arbete för klimatet och mot organiserad brottslighet. Vi är också övertygade om att vi EU-länder kan ge människor bättre sjukvård och hälsa. Låt oss beskriva hur den europeiska unionen kan hjälpa oss:

Redan i dag kan sjuka människor enklare än förr söka vård utomlands om de har förtroende för vården i ett annat EU-land, eller om de blir sjuka på en utlandsresa. Vi vill mer. Det finns tillfällen då det är helt avgörande att få den bästa vården, men i varje enskilt land är människor med vissa sällsynta sjukdomar helt enkelt så ensamma med sin sjukdom att ingen läkare någonsin kan samla på sig den erfarenhet som hela Europa kan ge.

Vi vill inrätta europeiska specialistcentra för sällsynta sjukdomar och ovanliga, avancerade behandlingar. Avancerade ovanliga behandlingar kräver ju erfarenhet och vana som ingen expert kan få genom ett fåtal patienter per år. Sådana centra kommer därför att göra stor skillnad för sjuka ¬människor i skriande behov av god sjukvård. Ett starkare EU för människor med sällsynta sjukdomar, helt enkelt.

Det slutar inte där. Vi vill också inleda ett gränsöverskridande europeiskt samarbete mot motståndskraftiga, antibiotikaresistenta bakterier. Bakterier känner ju inga gränser, lika lite som grova brottslingar eller ökade halter koldioxid. Därför kräver de alla tre gränsöverskridande samarbete.

Enligt en brittisk statlig offentlig utredning kan resistenta bakterier år 2050 vara världens vanligaste dödsorsak, motsvarande sammanlagda dödsfall i cancer, kolera, diabetes, mässling, stelkramp, diarréer och trafikolyckor. Detta får inte ske.

Därför EU. Det behövs gemensamma europeiska regler för import av antibiotika och andra läkemedel in i EU. Det skulle motverka tillverkning med massiva utsläpp i andra länder i världen. Här kan EU motverka skador både på människor och ekosystem.

Samarbete över gränser, för att bekämpa hot som går över gränser. Framtiden skapar vi tillsammans. Ett liberalt EU är aldrig lagom, utan ständigt starkare och bättre. Och vi ger oss inte.

Lina Nordquist, riksdagsledamot (L)

Helena Hagberg, regionråd Västmanland (L)

Malin Sjöberg Högrell, regionråd Uppsala (L)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons