Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Fler familjecentraler behövs i länet

Med sorg i hjärtat konstaterar vi att två Öppna förskolor nu lagts ned i Västmanland, i Surahammar och Sala. Vi har respekt för att det är svårt att få skattekronorna att räcka till och det är inte enkelt när det gäller Region Västmanlands ekonomi heller. Smartare sätt att samarbeta behövs.

Sveriges befolkning kommer inte räcka till för att bemanna offentlig sektor om verksamheter fortsätter drivas på samma sätt som i dag. Inte pengarna heller. Det här är väl känt bland landets politiker. Samtidigt ökar psykisk ohälsa bland barn och föräldrar på ett skrämmande sätt. Köerna växer hos BUP och allt fler mammor bränns ut.

För att klara dessa nästan omöjliga ekvationer behöver kommun och region (landsting) arbeta på ett mer effektivt sätt gemensamt. Det kallas för samverkan. Detta ord samverkan finns i så gott som alla politiska dokument, men när det kommer till praktisk handling blir det svårare.

En familjecentral är allt av detta. På en familjecentral finns BVC, mödrahälsovård, socialtjänst och så navet – en öppen förskola. Kommunens och vårdens resurser används tillsammans och räcker då till fler. Föräldrar och barn kan på ett enkelt sätt få verktyg för att klara sig på bästa möjliga sätt själva, och de perioder man inte klarar sig själv så finns hjälpen nära.

Flera familjecentraler finns i länet. Nyligen öppnade en ny i Köping. Men i Sala upphör alltså även familjecentralen då Öppna förskolan stängs.

Drygt åtta år har socialdemokraterna styrt Region Västmanland. Tyvärr har de inte visat på särskilt stort intresse för familjecentraler. Det finns inga mål för mödra- och barnhälsovård vad gäller antal eller platser att samverka i familjecentral. Det finns heller ingen tydlig beskrivning av vad en familjecentral i Västmanland är eller någon beräkning på varför det är smart att satsa på ett sådant förebyggande arbete tillsammans med länets kommuner. Detta måste fram!

Region Västmanland har ansvaret för länets utveckling och få saker är så viktiga just nu som att hitta bättre sätt att förebygga psykisk ohälsa i alla åldrar och att få barnfamiljer att vilja bo i vårt län.

Till alla föräldrar som är upprörda. Fortsätt göra era röster hörda! Visa på varför öppen förskola och familjecentraler behövs. Förklara vad det gör för ett samhälle när det finns en plats att gå till för umgänge och stöd.

KD fortsätter arbetet för fler familjecentraler!

Malin Gabrielsson (KD)

Regionråd i opposition

Amanda Agestav (KD)

Distriktsordförande

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel