Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Fler kollegor behövs för att lyfta äldreomsorgen

Den 22 augusti genomförde undersköterskeupproret manifestationer på flera platser i landet, samtidigt som Marie och Jenny som startat upproret lämnade över namnlistor med över 14 000 underskrifter till socialminister Lena Hallengren.

Målet med undersköterskeupproret är att få mer resurser till främst äldreomsorgen för att förbättra arbetsvillkor och arbetsmiljön.

Kommunal kräver ett äldreomsorgslyft helt i linje med upproret och det enormt stora engagemang som detta har skapat på väldigt kort tid visar tydligt på att situationen är akut och att mer resurser måste till snarast.

Den 26 augusti är det jämställdhetsdagen.

De stora problem som finns i äldreomsorgen är i allra högsta grad även en jämställdhetsfråga.

Det är helt oacceptabelt att det idag tillåts en bemanning som inte stämmer överens med behovet. Undersköterskor och vårdbiträden stressar och sliter sönder sig för att de är för få. Schemaläggning med delade turer omöjliggör en balans mellan arbete och fritid.

Det enda sättet att få till hållbara scheman är fler kollegor – och då krävs det ekonomiska prioriteringar med rejäla satsningar.

Det är en stor brist på undersköterskor, vilken bara kommer att öka om inte arbetsgivarna gör något åt arbetsmiljön, arbetsvillkoren och lönerna. Men samtidigt finns det också undersköterskor som inte tas tillvara. Som får tillfälliga anställningar eller som inte orkar jobba kvar.

Det är hög tid att satsa på äldreomsorgen och ge yrkena den status de förtjänar.

Ta inte kvinnodominerade yrken för givna!

Malin Ragnegård

Avdelningsordförande Kommunal Berslagen

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel