Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ideella ledares fantastiska insatser får inte tas för givna

Idrottsrörelsen har tagit emot ett pris som gör oss stolta. 5i12-rörelsen, som arbetar mot främlingsfientlighet och rasism, för mänskliga rättigheter och alla människors lika värde, tilldelar 2019 års pris till oss alla inom idrottsrörelsen med motiveringen:

”Det stora ideella folkrörelsearbete som görs för både vuxna, barn och ungdomar. Idrotten har i hela sin organisation på ett medvetet och positivt sätt utvecklat en värdegrund för människors lika värde, möjligheter och rätt, och mot främlingsfientlighet och rasism. Idrottsrörelsen har också en stor betydelse för folkhälsan och är ett utmärkt exempel på civilsamhällets betydelse.”

Att vara en del av idrottsrörelsen och se den kraft och det engagemanget som finns hos våra ideella ledare, förtroendevalda och aktiva är fantastiskt. Ni gör en viktig och avgörande insats som inte får tas för givet. Därför måste förutsättningarna för det ideella engagemanget bibehållas och stärkas.

Forskaren Ola Segnestam Larsson har försökt mäta idrottsrörelsens ideella insatser i pengar. Det motsvarar mer än 20 miljarder kronor. Till det ska läggas minskade kostnader för ohälsa, brottslighet med mera. Men också det som kanske är allra svårast att mäta– idrotten som ett samhällskitt.

Inom idrottsrörelsen behöver vi göra vårt för att underlätta det ideella engagemanget och hitta former för framtidens idrott. Här i Västmanland måste de ideella insatserna i dag och i morgon få fortsatt starkt förtroende och stöd för att bibehålla de positiva effekter som forskningen visar att idrottsrörelsen bidrar med.

Vi vill och gör skillnad. Inte för att idrott är lösningen på allt utan för att vi kan erbjuda en rolig och meningsfull sysselsättning, en hälsosam aktiv fritid, möjlighet till engagemang och en gemenskap i föreningen som en väg in i det svenska samhället. Idrottsrörelsen har de senaste åren, tack vare vårt kraftfulla etableringsarbete, visat smått otroliga siffror gällande hur många kommuner vi funnits i, hur många idrotter och föreningar det skett aktiviteter i och hur många deltagare vi nått. Vårt arbete med inkludering ska bli en naturlig del av idrottsrörelsen där alla känner sig välkomna, vill stanna, delta i idrottens utveckling och utvecklas för att nå sin fulla potential. Det här jobbar vi med i vårt gemensamma förändringsarbete – Strategi 2025.

Den 5 december var det den internationella frivilligdagen. Dagen instiftades av FN:s generalförsamling 1985 och syftet är att lyfta fram och hylla allt det ideella arbete som människor gör lokalt, nationellt och internationellt. Det är extra passande att idrottsrörelsen tilldelats 5i12-priset för sitt stora ideella folkrörelsearbete och få den uppmärksamhet som alla ideella ledare förtjänar. Men arbetet görs varje dag, året runt i alla Sveriges kommuner – och får inte tas för givet.

Till dig som skyndar hem lite för tidigt från jobbet för att hinna till träningen, till dig som ordnar föreningens bokföring när resten av familjen har lagt sig, till dig som kokar kaffe och bakar till helgens tävling och till dig som tvättar, plåstrar om och bryr dig. Du som ger av din tid och dig själv för att ge ungdomar som flytt en chans att uppleva glädje och gemenskap i idrottsrörelsen.

5i12-priset är till dig.

TACK!

Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna

Maria Ericson, ordförande Västmanlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel