Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kanske borde vi istället tala om effekterna från nuvarande narkotikapolitik

Replik på insändaren ”Så utvecklar vi en human, restriktiv narkotikapolitik” (SA 5/8).

Peter Moilanen hos lobbynätverket NPC har primärt två budskap: att en avkriminalisering av konsumtion och innehav av narkotika riskerat öka antalet konsumenter, samt att vissa av de länder som avkriminaliserat sett en ökning av narkotikarelaterad dödlighet. Alltså vore en avkriminalisering ej nödvändig för att minska konsumtion eller dödlighet.

Stämmer då hans påståenden? Till en viss del, men det är knappast en nyanserad bild som presenteras. Den norska rapport han hänvisar till visar inget tydligt samband mellan straff och drogbruk, och rekommenderar en avkriminalisering eftersom fördelarna tydligt uppväger eventuella nackdelar.

Peter bortser dessutom från den nyligen publicerade rapport från Finlands statliga forskningsinstitut för hälsa och välfärd. Här slår forskarna fast att chanserna till förbättrad folkhälsa och minskat antal överdoser blir större med en mer liberal lagstiftning. De såg heller inte att avkriminalisering på lång sikt skulle leda till ökad drogkonsumtion.

Det går att bemärka enskilda studier för att ha metodiska svagheter. Men studier som undersökt effekten av en avkriminalisering utgick alla från olika metoder, men nådde samtidigt samma resultat. Forskningen som helhet visar inget klart samband mellan straff och minskat antal konsumenter. Det framkommer heller inte att en avkriminalisering skulle leda till ökat antal konsumenter.

Det framkommer tydligt att Norska Folkhälsoinstitutet inte förväntar sig en ökad användning, eller ens ser det som troligt. Peters tolkning av deras utlåtande kring den norska studien framstår som ett påhitt, och jag utmanar honom beskriva en narkotikapolitisk modell där risken för konsumtionshöjning skulle vara obefintlig.

Det existerar heller inget motsatsförhållande mellan en avkriminalisering och utökade resurser till beroendevården. Kanske borde vi istället tala om effekterna från nuvarande narkotikapolitik. Sedan kriminaliseringen 1988 har antal konsumenter samt narkotikarelaterad dödlighet ökat drastiskt.

Johan Svensson, styrelseledamot föreningen Tryggare Ruspolitik

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel