Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt KD: Gör om mödravårdens organisation

Mödravården i Västmanland räddas av hjälteinsatser av länets barnmorskor. Det är inte en långsiktigt hållbar situation.

Personal och chefer har under åratal varnat för risker med att barnmorskorna är utspridda på så många enheter. Det leder till ensamarbete med dålig möjlighet till stöd av andra kollegor. Dessutom saknas barnmorskor att anställa. I stället blir det kortvariga lösningar med hyrpersonal. Resultatet blir brister i kontinuitet och att gravida i stället får åka till förlossningen på kontroller.

Liberalerna anser att dagens organisation ska vara kvar och fungerar väl. Därmed tas inte varningssignalerna på allvar. Dessutom omöjliggörs den utveckling som sker i resten av landet med bättre kontroller efter förlossningen.

Det är dags att göra om mödravårdens organisation! Låt barnmorskorna arbeta i färre och större enheter. Ge kvinnor och blivande föräldrar den vård och det stöd de har rätt till – oavsett bostadsort.

Malin Gabrielsson (KD), regionråd i opposition

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel