Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt KDU: Ställ inte in studenten!

Nu har beskedet kommit att Stockholm ställer in årets studentfirande. Det är rätt och riktigt att inte genomföra firandena som planerat. Vi vet inte om faran är över redan i juni och vi måste visa omtanke om våra medmänniskor. Välfärden måste hålla.

Ändå hoppas vi att Sala kommun inte går samma väg och ställer in firandena helt och hållet. Studentdagen är mer än en stor och stökig fest; det är en tradition. En tradition som för samman människor med alla tänkbara bakgrunder, som utöver skämten om arbetslöshet och fylla belyser utbildningens roll i samhället och för individerna.

Traditioner för – nästan per definition – med sig trygghet. De skapar struktur över tid. De skapar en gemensam utgångspunkt för alla samhällsmedborgares världsbild och förenar oss trots våra olikheter. Därför är traditioner bra för samhället i stort, men vad viktigare är är att traditioner är nyttiga för oss som individer.

Vi människor är inte robotar som produceras på löpande band – även om en del avgångselever säkert kan känna så. Vi har också en själslig och kulturell sida att vårda. Traditioner låter oss vara kreativa, musiken får ta plats och maten står i centrum. Traditioner låter oss vara människor.

Ingen av oss vet när den här epidemin är över, eller när – och i vilken utsträckning – den kommer tillbaks, men KDU Västmanland har insett värdet av traditioner. Vi älskar kungen, sjunger med i nationalsången och twittrar när vi ser på Mello. Det är viktigt att även elever födda 2001 får uppleva denna milstolpe i livet som studenten ju är. Vi vill därför att Sala kommun inte ställer in utan skjuter upp studentfestligheterna till dess att de kan genomföras säkert. Traditioner är bra för samhället och traditioner är bra för eleverna. Hurra va’ vi är bra!

Gymnasieleverna:

Ludvig Eriksson, ordförande KDU Västmanland

Mårten Forstedt, styrelseledamot KDU Västmanland

David Åberg, styrelseledamot KDU Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel