Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Kortsiktiga besparingar i Sala kommun ger merkostnader

Vi saknar en tydlig politisk vilja om vad man vill med välfärden. Det räcker inte med fina ord och dokument utan det krävs handling i praktiken.

Heltid som norm ska införas för alla anställda fram till 31 maj 2021 vilket är ett enormt arbete som kräver att verksamheterna organiserar arbetet på ett sätt så att alla orkar, kan och vill arbeta heltid.

Att tro att det ska gå att genomföra utan att satsa på arbetet i budgeten är en utopi, det enda det leder till är merkostnader i form av fler sjukskrivningar och personal som tappar både arbetsglädje och yrkesstolthet.

Inom vård, skola och omsorg så kommer det att krävas enorma investeringar nu och framåt. Rekryteringen av yrkesutbildad personal i välfärden är en otroligt stor utmaning som arbetsgivaren inte kan blunda inför.

Då går det inte att pressa verksamheterna ännu mer. Det viktiga arbete som varje dag utförs av välfärdsarbetarna med våra äldre, barn och sjuka blir allt tyngre och kräver mer av personalen – samtidigt som de ekonomiska förutsättningarna står still eller minskar.

Det är en ekvation som inte går ihop och som i förlängningen blir helt förödande.

Att dessutom tro att det skulle bli bättre och billigare av att lägga ut delar av kommunens verksamhet inom Samhällsbyggnadskontoret till privata utförare menar vi är väldigt kortsiktigt och att konsekvenserna skulle bli högre kostnader för andra verksamheter.

Medlemmarna i Kommunal är navet i Sala kommun och bör värderas därefter. Vi kommer aldrig acceptera försämrade arbetsvillkor eller arbetstider som leder till ohälsa.

Gör de yrkeskunniga som kan verksamheterna bäst mer delaktiga och ta vara på deras kompetens och erfarenhet. Så skapar vi en välfärd som fler vill arbeta i och som medborgarna får bäst nytta av.

Britt-Lis Leffler, ordförande Kommunal sektion Sala

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel