Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt L: Barn som offras blir förövare

Många unga begår enstaka misstag. Den här texten handlar inte om dem, utan om unga som begår allt grövre brott, skrämmer andra och gör skolbarn rädda att gå hem från träningen eller från sin kompis. Arbetsplatser blir osäkra, inte minst för busschaufförer, närlivs och blåljuspersonal.

Liberalerna vill stärka hela rättskedjan, från polis och Nationellt forensiskt centrum, till domstolsväsende, kriminalvård och ungdomsvård. Vi vill att bevistalan används oftare för att fösa gärningsmän under 15 år mot en annan framtid, samtidigt som barn som inte begått brott slipper skuld för något de inte gjort. Sekretesslagstiftningen behöver ses över - pengar till skyddsnätet ska inte finansiera grov brottslighet.

Grunden är att förebygga. Våld har ofta sin början åratal tidigare, när den framtida förövaren växer upp otrygg och vilsen. Vuxenvärlden får inte svika. Skolan skyddar mot ohälsa, social utsatthet och kriminalitet. Därför måste Socialtjänstlagen rikta en strålkastare mot utsatta barns skolsituation.

Föräldrar som utsätter sina barn för risker ska kunna tvingas till vård. Barn som hamnar snett ska få hjälp, även om föräldrarna säger nej. Så är det inte i dag.

När tonåringar eller ännu yngre barn begår brott vill vi att kommuner får pengar för sociala tvångsinsatser. Liberalerna har med brett stöd fått igenom att ungdomsövervakning blir en ny påföljd. Statens Institutionsstyrelse (SIS) har fått resurser för bättre vård till fler. Föräldrars skadeståndsansvar har skärpts. Vi har också fått gehör från andra partier för särskilda ungdomsdomstolar för LVU-mål och mål där unga under 18 år står åtalade, och för säkrad rehabilitering för unga grovt kriminella. Allt detta leder till tidigare, tydligare och mer sammanhållna insatser.

Brottsoffren behöver mer stöd genom hela rättsprocessen. Fotboja och besöksförbud ska skydda offren när unga misstänks för grova brott.

Meningsfull avhopparverksamhet är slutligen mycket viktig. Den som har mod och vilja att lämna brottslighet ska möta chanser och uppnå livsdrömmar. Noggrant utvalda ideella organisationer kan göra stor skillnad. Fler måste få en framtid.

När barn inte får en trygg start bäddar vi för att de minsta offren senare blir förövare. Vi får aldrig acceptera detta. Barn ska ha en framtid. Människor ska leva i trygghet.

Johan Pehrson (L), rättspolitisk talesperson

Lina Nordquist (L), socialpolitisk talesperson

Juno Blom (L), barnrättspolitisk talesperson

Niclas Vesterlund (L), Heby

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel