Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt L: En ljus framtid för varje barn

Nu har barn över hela landet börjat skolan igen. Barn som klarar skolan har större chanser i livet på otaliga sätt. Skolverket konstaterar att det finns starka samband mellan skolnärvaro, skolprestationer och psykisk hälsa. Forskning visar övertygande att misslyckad skolgång ökar risken för att senare drabbas av ohälsa, sociala problem och kriminalitet. Ändå nämner inte dagens lagstiftning skolfrånvaro som en riskfaktor i barns liv.

Socialtjänsten och Socialtjänstlagen måste helt enkelt rikta ett strålkastarljus på barnens skolsituation. Lagen som styr socialtjänsten måste fånga upp alla barn som är i risk för utsatthet.

I dag har lagstiftningen en allvarlig lucka. Missbruk, spelmissbruk, kriminalitet, skadliga miljöer, ogynnsam utveckling, utsatthet nämns som viktiga områden att bevaka och aktivt motverka. Men inte ett ord om skolan, trots att skolan är en avgörande del av skyddsnätet vi är skyldiga dessa barn.

Liberalerna föreslår därför att Socialtjänstlagen utökas med uppdrag att Socialnämnden eller liknade nämnder över hela landet aktivt ska arbeta för att tidigt förebygga skolfrånvaro och motverka en avbruten skolgång. Socialtjänsten behöver få ett lagstadgat uppdrag att vända på varje sten och hitta alla kreativa sätt som finns för att utsatta barn ska ta sig till skolan.

Detta blir ett viktigt komplement till det arbete som redan sker inom grundskolan i Heby kommun. Efter en individuell bedömning av vad varje barn behöver ska socialtjänsten över hela landet ha resurser till stöd. Detalj för detalj, termin efter termin, krävs ett långsiktigt engagemang för barn och unga för att byta utsatthet och hopplöshet mot delaktighet och framtidstro. Detta måste Socialtjänstlagen ovillkorligt säkra.

Sverige ska vara möjligheternas land för alla barn.

Juno Blom (L), barnrättspolitisk talesperson

Lina Nordquist (L), socialpolitisk talesperson

Anna-Maria Norén (L), Socialtjänstutredningens politiska referensgrupp

Anne-Charlotte Mattsson (L), Heby

Niclas Vesterlund (L), Heby

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel