Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt L: En sorglig dag i kommunstyrelsen

Artikel 13 av 13
Splittringen i Allians för Sala
Visa alla artiklar

För oss liberaler blev det en sorglig dag i torsdags, då S, C, M och SD i kommunstyrelsen klubbade igenom att bygga en ny större skola på Åkra. När frågan debatterades under kommunstyrelsens sammanträde den 17 oktober framfördes åsikten att en skolas placering i sig inte motverkar segregation. Det stämmer, men det är enligt vår uppfattning olyckligt att helt bortse från att en skolas placering är en framgångsfaktor för att motverka segregation och skapa gynnsam förutsättning för integration.

Vi i Liberalerna är införstådda med de ekonomiska fördelarna med att initialt bygga en större skola på Åkra i stället för fler mindre skolor på områden i nära anslutning till Åkra. Vi ser dock att de negativa riskerna avseende barnens arbetsmiljö och utebliven integration kan få stora konsekvenser, och då inte bara för de låg- och mellanstadiebarn som ska gå där.

Aktuell slutrapport om Åkraskolans framtid, som ligger till grund för beslutet, är gedigen och väl underbyggd avseende ekonomi och grundförutsättningar. Vi i Liberalerna saknar dock i rapporten elevperspektivet gällande arbetsmiljö och trygghet samt faktiska integrationsförutsättningar.

För den som fortfarande tror att det är bra att bygga segregerade skolor skulle vi vilja förklara det orimliga i en sådan politik en sista gång. Vi tar hjälp av ett exempel från Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni, som har sitt ursprung i Kongo och som är uppvuxen i Burundi.

Sabuni hade turen att få växa upp i en klass med mest svenskar, berättar hon i ”Efter tio” med Malou i TV4 den 2 oktober. Från detta har hon lyckats ta sig ända fram till att bli den första afrosvenska partiledaren i Sverige någonsin, mycket tack vare sin lyckade skolgång. På Åkraskolan har vi inte en sådan situation. Detta kommer att få stora konsekvenser för Sala kommun, både för eleverna och för vår attraktivitet som kommun. Sabuni menar att klasser med en stor andel invandrare försvårar möjligheterna att lära sig svenska, och det är där vår kritik mot att bygga upp Åkraskolan på nytt kommer in. Det kommer att bli mycket svårt att integrera de nyanlända nu, och mycket dyrt för kommunen i ett längre perspektiv.

Liberalerna står på elevernas sida och säger nej till en större skola på Åkra! Vi anser att man i stället bör utreda möjligheten att ha två mindre skolor.

Mårten Hemström (L), gruppledare för L i Sala

Mona Johansson (L), ordförande för L i Sala

Isa Österberg (L), skolnämndens vice ordförande

Agne Furingsten (L), vice ordförande för L i Sala

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel