Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt L: Hjälp de mest utsatta i skolan – inför mobilt skolteam

Heby kommun ligger bland de lägst rankade i Lärarförbundets ranking Sveriges skolkommun, på plats 285 av 290. En bidragande anledning kan vara andelen hemmasittande och andelen frånvarande elever. Under skolåret 2018-2019 var det cirka 9 procent av alla elever i årskurs 7-9 som hade mer än 30 procents frånvaro från skolan. Kommunen har en målbild att ”Elevernas samlade närvaro över ett läsår ska vara minst 95 procent”. Läsåret 18/19 nådde kommunen upp till 43 procent av detta mål.

Heby kommun måste bli bättre på att fånga upp och hjälpa dessa ungdomar. Det mobila skolteamet skulle kunna vara en del av Heby kommuns centrala elevhälsa och fungera som en stödfunktion till personalen i grundskolan, inklusive fritidshem. I Vänersborg, till exempel, har man använt sig av ett Mobilt skolteam bestående av specialpedagoger och pedagoger och har lyckats halvera skolket på 3 år. Målet för Mobila skolteamets arbete kan vara ”En skola för alla”. Detta team skulle kunna utgå ifrån ett inkluderande förhållningssätt till exempel med:

► Arbeta både åtgärdande och förebyggande med specifika ärenden på skolorna.

► Teamet kan även arbeta med metodutveckling och utbildning av skolpersonal. Det kan även jobbas på flera olika plan - med enskilda elever, grupper där det kan finnas oro och övergripande med frånvarostatistik för kommunens grundskolor.

► Arbeta utifrån elevernas perspektiv med fokus på kunskap och samverka med föräldrar och andra aktörer som bland annat socialtjänst och BUP.

Godkända betyg i grundskolan har en stor påverkan på barnens och ungdomarnas framtid och skolan är kanske den enskilt viktigaste skyddsfaktorn för att inte drabbas av psykisk ohälsa och olika former av sociala problem.

Vi i Liberalerna tycker att ett mobilt skolteam skulle vara ett väldigt viktigt hjälpmedel för att en minskad skolfrånvaro och en förbättrad psykisk hälsa bland våra ungdomar. Eftersom det finns budgeterade pengar i ”sociala investeringar” tycker vi att man börja att använde dessa medel eftersom detta rör flera olika verksamheter. Liberalerna Heby har lämnat in motion om detta, och i och med kommunens situation förväntar vi oss ett positivt svar.

Niclas Vesterlund (L), Heby

Anne-Charlotte Mattsson (L), Heby

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel