Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt L: Kaoset i skolorna måste få ett slut

Det är ljuvligt att få reaktioner på en debattartikel, särskilt om skolan! På min insändare om läxnorm i Sala (SA 19/2) har jag nämligen fått många positiva svar, både som meddelanden på Facebook och som hälsningar på stan. Andra har däremot reagerat lite mer negativt, och hävdat att det inte är politiker som ska bestämma över sådant. För det första kan man fråga varför politiker, som ska företräda allmänheten och kan röstas bort i allmänna val, inte ska kunna ställa krav på att skolorna har hög nivå på sin undervisning. Är det även detaljstyrning att kräva läroböcker? Är det detaljstyrning att möjliggöra mobilfria klassrum, som nu Liberalerna har fått igenom på riksplanet? Är det detaljstyrning att driva igenom att det ska bli lättare att flytta på en mobbare? Även det har L precis fått igenom i rikspolitiken.

Nej, styrning behövs, för det är skattebetalarnas pengar som finansierar kommunens välfärd. Då är det även rimligt att politiker, som beslutar om budget och verksamhetsplaner, ska kunna ge direktiv om skolpengen från skattebetalarna. Ska den gå till att eleverna chattar på mobilen eller läser i en lärobok? Nog ska väl en politiker kunna väcka frågan om vi bör ha läxnorm i Sala?

En annan reaktion kommer från Anna Johansson (SA 26/2) och den går ut på att det finns en viktigare fråga än den om läxor, nämligen en trygg och säker skola, fri från exempelvis mobbning och sexuella trakasserier. Den frågan är ytterst viktig, men utesluter dock inte att man diskuterar även annat i skolan, nämligen att öka fokus på kunskaper.

Kaoset i skolorna måste dock få ett slut. Det ska inte få förekomma att elever kallar varandra för ”fitta” och ”hora”, och här måste skolan ta krafttag. Nu har vi, och många kommuner av vår storlek, stora ekonomiska bekymmer, vilket leder till besparingar. Det som då är nödvändigt är att vi gör så ansvarsfulla besparingar som möjligt. Men att bekämpa trakasserier och dåligt beteende i skolan är inte det vi sparar på. Vi kommer att fortsätta med satsningar mot stöket i skolorna med högsta prioritet. Enligt min uppfattning ska elever som är stökiga förpassas från klassrummet.

Så Anna Johanssons synpunkter är bra, och även Annika Palmqvist har bra synpunkter i sin insändare (SA 21/2) om att spara på rätt saker. Insändaren skulle dock vinna på att förklara vad det borde sparas in på i stället, även om det antyds att det borde jobba färre på skolkansliet – något som skolnämnden naturligtvis måste ta ställning till. Det är svårt för mig – och Annika Palmqvist – att ta ställning till om det verkligen behövs tre tjänster. Det är alltid lättare att föreslå vad det ska satsas på än vad det borde sparas in på. Det är nämligen dessa prioriteringar som vi politiker måste göra nu när vi snart ska rösta fram en budget. Ingen vill spara på kommunens välfärd, och ändå behöver vi göra det. Vi liberaler kommer dock att argumentera för att sätta skolan främst.

Mårten Hemström (L), Liberalerna i Sala

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel