Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt L: Låt läxor bli norm

Salas skolbarn behöver mer kunskaper och större möjligheter att nå högre betyg. Därför behövs läxor i undervisningen. Då talar jag inte om den sortens läxor som dränerar elever och föräldrar på energi för att de är svåra, utan om enkla repetitionsuppgifter och ren läsning av romaner. Jag har hittills inte sett en enda roman på min sons skrivbord som kommer från skolan, nästan inga läxor alls faktiskt, men vi ger honom böcker på både svenska och engelska att läsa, så här får han ett försprång. Men varför ska barn till studievana föräldrar få ett försprång? Nej, i stället bör alla barn i Salas kommun alltid ha en roman på sina skrivbord! Och repetitionsläxor. Läxor är jämlikt!

Somliga tror att läxor inte ger effekt, även vissa lärare. Men det är väl ganska självklart att en timmes undervisning och en läxa på 20 minuter ger mer inlärning än enbart en timme? Detta kan uppnås genom förlängd skoldag eller läxor. Nu har vi ingetdera för många elever i Sala. Att förlänga skoldagen går dessutom inte, eftersom detta är dyrt och eftersom det saknas lärare. Dessutom behövs det inte, eftersom repetition kan göras av eleven själv. Då lär de sig även självdisciplin. De som har läxor i skolan klarar högre studier lättare, eftersom de är vana att vara disciplinerade.

Om vissa kommuner kan införa läxfritt som norm, och Engelska skolan kan ha daglig läxa som norm, bör även vi i Sala kunna ha läxor som norm i våra skolor. Alla lärare kommer kanske inte att följa denna norm, men då har vi som kommun åtminstone gjort vår plikt: att sätta upp vårt mål, vår utgångspunkt.

Alla kommer inte att bli nöjda med detta utspel från mig. Sossarna kommer att ropa högt, för deras skolpolitik har alltid gått ut på att ha låga krav. Vissa föräldrar kommer att gå i taket, för det kan ju bli jobbigt att behöva påminna om läxor; och vissa lärare som tror att korta skoldagar i kombination med inga läxor är pedagogisk korrekt.

Därför vill jag se att läxor blir normen i Salas skolor.

Mårten Hemström (L), Liberalerna i Sala

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel