Annons
Vidare till salaallehanda.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt L: Stärk framtidens äldreomsorg

"Det är vi som ska skydda de äldre, nu är det kanske vi som tar livet av dem", säger en undersköterska i äldreomsorgen. Det är ett vittnesmål från golvet i en verksamhet som alla partier försummat under lång tid.

Coronapandemin har visat på behov av höjd kvalitet i äldreomsorgen. Svag vårdorganisation, låg kontinuitet i vilka de äldre träffar, låg kompetens hos främst timanställda och för små ekonomiska resurser har gett en äldreomsorg som brister i såväl trygghet som integritet och värdighet.

Liberalerna har länge drivit frågor om bra vård för de äldsta; eget rum i långvården är ett exempel. Nu måste vi åter lyfta äldreomsorgen som en av våra viktigaste frågor. Därför presenterar vi dessa fem förslag för en värdig äldreomsorg:

► Eget team för vårdtagare. I dag möter vårdtagare cirka 16 olika personer på två veckor. Vi vill ha egna hemtjänstteam efter individuell bedömning. Målet är team med högst 8 personer. Hemtjänstteamet ska vid behov kalla in extra kompetens.

► Strategi för bättre bemanning och arbetsvillkor. Med stöd av Liberalerna och Centerpartiet genomförs nu ett äldreomsorgslyft. Men det räcker inte. Äldreomsorgen ska främst ha fast anställd och för uppgiften utbildad personal, särskilt undersköterskor och sjuksköterskor, och få timvikarier.

► Läkare på äldreboenden. Mer än en fjärdedel av svensk sjukvård bedrivs i kommunerna. Ändå får man inte anställa läkare. Särskilt geriatriker och allmänläkare bör knytas till äldreboenden för höjd kvalitet i vården. Inom sjukvården finns chefsläkare med ansvar för patientsäkerheten. Den kommunala vården bör också ha detta.

► Nationellt centrum med forskning om äldreomsorg. Vi vet för lite om vad som bidrar till hög vårdkvalitet. Liberalerna vill avsätta 100 miljoner kronor till studier av äldreomsorgen. Främst behövs forskning om vilka tekniska lösningar som underlättar både uppsikt och stöd med bibehållen integritet. Vi vill även ha ett kunskapscentrum för äldreomsorg.

► Språkkrav för äldreomsorgens personal. För äldre är det tryggt att kunna prata med någon som kan det egna språket. Personal i äldreomsorgen ska ha tillräckliga kunskaper i svenska. Utrikesfödda är viktiga i äldreomsorgen. Stat och kommun måste tillsammans ta ansvar för fortsatt utbildning i svenska för dem som behöver. För årsrika med annat modersmål, även teckenspråk, måste samhället så långt som möjligt ge stöd på deras eget språk.

Med ökade ekonomiska resurser och de förbättringar Liberalerna föreslår ökar vi trygghet, integritet och värdighet i äldreomsorgen. Det är hög tid att prioritera årsrika medborgare!

Stig Forshult, Liberala seniorer i Uppsala län

Gösta Frödin, Liberala seniorer i Värmland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel